Thursday, December 31, 2009

Selamat Tinggal 2009

2009
Terima Kasih untuk memorinya
.
.
.
Pahit
Tawar
Manis
Terlalu Manis
Semua Ada, Cukup Rasa
.
.
.
Selamat Tinggal!

Selamat Datang 2010


Azam baru ?
tiada!
cuma harap yang lebih baik dari yang tahun ini, dimurahkan rezeki, dipanjangkan umur dan jodohnya berkekalan ~ cukup!

Wednesday, December 30, 2009

Hari Ini

Ini hari yang paling mual
Semua jadi tak kena
Aku habis kata
Aku marah
tapi tak tahu pada siapa
Aku benci
tapi tak tahu apa yang aku bencikan
Hidup aku, mungkin...

Orang kata aku sudah cukup sempurna
Dapat yang aku mahu
Buat yang aku suka
Itu yang orang nampak

Hati aku?

Tuesday, December 29, 2009

Ko-Tai Penang II


















Thanks to the Jerome Quah & Chen Yoke Pin for the photo.


For those who missed our performance on last 27th Dec, you still can catch us in the other venue on 2nd Jan 2010@Fort Conwallis, Georgetown, 8.35pm and 9.35pm or 3rd Jan 2010@Reservoir Garden, Ayer Itam, 8.35pm and 9.35pm.

Saturday, December 26, 2009

Aku, Aku & Aku

i
Kalau mampu aku jahitkan perca mimpi semalam
Agar bisa ku buat alas tidurmu hari ini
Meski tangan ku bakal luka dengan jarum sengsara masa depan
Aku buat demi kamu
Janji aku, Janji kita

ii
Benarkah hatiku sudah mati
Mati rasa,
Rasaku sudah mati dengan hatiku yang sudah kecai
Untuk esok aku tidak pasti
Sebab jiwaku hari ini telah ranap
Hati ku sudah kecai
Jadi serpih
Hilang jauh jadi debu
Terbang pergi jadi puing

iii
Erotis dihujung kaki senja
Bersama mega jingga
Malam mula melebarkan dakapannya
Sedia minta aku rebah di dada malam
Hakikatnya aku resah esok subuh
Meski dingin rasa itu bisa beri aku tenang
Hatiku tetap berombak kencang....

Tuesday, December 22, 2009

Jahanam!


Hati

Kan senang jadi orang takde perasaan
Tak payah kau nak bersakit menahan rasa

Kan senang jadi orang jahat
Tak payah susah nak jaga hati orang

Kalau boleh dirobek keluar hati aku
Tunjuk pada dia
Hati aku yang pernah ditoreh
Kemudian dilapah
Sesudah itu dicarik
Dan lalu dipijak-hancur-lumat!

Ah! Bodoh….
Dari aku robek hati aku
Baik aku korek keluar hati dia
Mari aku lihat
Hitamnya hati dia
Busuknya hati dia
Buruknya hati dia
Sialnya dia!

Perasaan jahanam memang buat kau rasa macam haram!

Terima kasih yang pernah toreh-lapah-carik-pijak bagi hancur lumat hati aku
Semoga senang hidup kalian dunia dan akhirat.

Terima kasih, moga itu tak pernah jadi pada kamu
Doa banyak-banyak agar hidup kamu jadi berkat dengan buat aku begitu!



*ignore bebelannya sebab semalam dia flash back Apr-May 2009 EVENT.

Saturday, December 19, 2009

Hijra 1431

DOA AKHIR TAHUN

Bismillaahir-rahmaanir-rahiim
Wa sallallaahu ‘ala sayyidinaa wa maulaanaa Muhammadiw wa ‘alaa aalihi wa sahbihii wa sallam.
Allaahumma maa ‘amiltu fi haazihis-sanati mimmaa nahaitani ‘anhu fa lam atub minhu wa lam tardahuu
wa lam tansahuu wa halimta ‘alayya ba’da qudratika ‘alaa uquubati wa da’autani ilattaubati minhu
ba’da jur’ati alaa ma’siyatika fa inni astagfiruka fagfirlii wa maa ‘amiltu fiihaa mimma tardaahu wa
wa’attani ‘alaihis-sawaaba fas’alukallahumma yaa kariimu yaa zal-jalaali wal ikraam,an tataqabbalahuu

minni wa laa taqta’ rajaa’i minkaa yaa kariim, wa sallallaahu ‘alaa sayyidinaa Muhammadiw wa ‘alaa ‘aalihii wa sahbihii wa sallam

Ertinya:

Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Semoga Allah melimpahkan rahmat dan keselamatan kepada junjungan kami nabi Muhammad SAW,
Beserta para keluarga dan sahabatnya.
Ya Allah,segala yang telah ku kerjakan selama tahun ini dari apa yang menjadi larangan-Mu,sedang kami belum bertaubat,padahal Engkau tidak melupakannya dan Engkau bersabar (dengan kasih sayang-Mu), yang sesungguhnya Engkau berkuasa memberikan siksa untuk saya,dan Engkau telah mengajak saya untuk bertaubat sesudah melakukan maksiat.Karena itu ya Allah, saya mohon ampunan-Mu dan berilah ampunan kepada saya dengan kemurahan-Mu.
Segala apa yang telah saya kerjakan, selama tahun ini, berupa amal perbuatan yang Engkau redhai

dan Engkau janjikan akan membalasnya dengan pahala, saya mohon kepada-Mu, wahai Dzat Yang Maha Pemurah, wahai Dzat Yang Mempunyai Kebesaran dan Kemuliaan,semoga berkenan menerima amal kami dan semoga Engkau tidak memutuskan harapan kami kepada-Mu, wahai Dzat Yang Maha Pemurah.
Dan semoga Allah memberikan rahmat dan kesejahteraan atas penghulu kami Muhammad,keluarga dan sahabatnya.

Amin yaa rabbal ‘alamin.

DOA AWAL TAHUN

Bismillaahir-rahmaanir-rahiim

Wa sallallaahu ‘alaa sayyidinaa wa maulaanaa Muhammadiw wa ‘alaa ‘aalihi wa sahbihii wa sallam.
Allaahumma antal-abadiyyul-qadiimul-awwal, wa ‘alaa fadlikal-’azimi wa juudila-mu’awwali,wa hazaa ‘aamun jadidun qad aqbala nas’alukal ‘ismata fiihi minasy-syaitaani wa auliyaa’ihi wa junuudihi wal’auna ‘alaa haazihin-nafsil-ammaarati bis-suu’i wal-isytigaala bimaa yuqarribuni ilaika zulfa yaa zal-jalaali wal-ikraamin yaa arhamar-raahimiin, wa sallallaahu ‘alaa sayyidinaa wa maulaanaa Muhammadiw wa ‘alaa ‘aalihi wa ashaabihii wa sallam

Amin yaa rabbal ‘alamin

Ertinya:

Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Semoga Allah senantiasa melimpahkan rahmat dan keselamatan kepada junjungan kami Nabi Muhammad SAW, beserta keluarga dan sahabatnya.
Ya Allah Engkaulah Yang Abadi, Dahulu, lagi Awal. Dan hanya kepada anugerah-Mu yang Agung dan Kedermawanan-Mu tempat bergantung.
Dan ini tahun baru benar-benar telah datang. Kami memohon kepada-Mu perlindungan dalam tahun ini dari (godaan) setan, kekasih-kekasihnya dan bala tentaranya.
Dan kami memohon pertolongan untuk mengalahkan hawa nafsu amarah yang mengajak pada kejahatan,agar kami sibuk melakukan amal yang dapat mendekatkan diri kami kepada-Mu wahai Dzat yang memiliki Keagungan dan Kemuliaan.
Semoga Allah senantiasa melimpahkan rahmat dan keselamatan kepada junjungan
kami Nabi Muhammad SAW,beserta para keluarganya dan sahabatnya.

Amin yaa rabbal ‘alamin


credit to aryu.wordpress

____________________________________________________

'Ya ALLAH, untuk semua yang telah Kau beri aku panjatkan syukur. Sesungguhnya kesabaran dan keikhlasan yang aku bina telah bercambah jadi kekuatan, dan kebahagian yang aku kecapi hari ini atas redha dan kurnia-Mu untuk ku. Aku mohon berikan kesenangan buat kedua ibu bapaku yang membesarkan aku tanpa kenal erti jemu dan putus asa. Permudahkan rezeki kami. Dan aku mohon lancarkan dan permudahkan urusanku, lapangkan fikiranku. Lindungi keluarga ku dari musibah dan jika dugaan itu yang terbaik buat kami aku mohon berikan aku kekuatan untuk itu Ya ALLAH. Kurniakan kami kesihatan yang baik juga akal yang cerdas. Kepada seluruh ahli keluarga Ku yang sudah meninggal dunia, tempatkan mereka dikalangan orang-orang yang beriman. Dari Mu kami datang dan kepada Mu jua kami kembali, amin, amin, amin yaa rabbal 'alamin'



Tahun Hijra 1431

Tahun ini yang ku harapkan

Kesihatanku
Rezekiku ~ lebih baik dari yang sebelumnya
Jodohku ~ semoga yang kami rancang berjalan lancar

Monday, December 14, 2009

Ko-Tai Penang

Adoi! rindunya kat u! (u ~ means blog i)

Hari ni baru ada masa nak tengok blog ni, rinduuuu...
seriously past 2 weeks memang sangat hectic, life pun macam kucar kacir sebab busy sangat (cheh! ayat x bleh blah)
4hb hari tu, im going to KL for the USM eduShowcase 2009, until 6th dec then sampai Penang on 7th then, on 8th evening datang balik KL for the exam on 9th morning, then lepas abis exam around 2pm balik semula Penang, ngam2 sampai Penang kul 7pm, rehat jap then kul 8pm went to USM for Ko-Tai Musical rehearsal until 11pm...damn tired! coz esoknya keja macam biasa.

and i terjatuh during rehearsal malam tu, lagilah bertambah sakit+penat. Actually, we rehearsing a plastic scene, and we have to do robotic dance, every movement must be sharp! and my buddy Fok Meng for that scene tertolak I kuat sangat, apa lagi I jatuh menggelongsor sebab lantai tempat I berlatih tu jenis kayu licin, kalau i x cepat-cepat break confirm i langgar plak musician yang ada kat my right side. So, my jeans koyak sebelah, lutut I 1 berdarah, lagi satu melecet and my face pun melecet sebelah kiri. Pagi bila pegi ofis semua orang tanya sape tumbuk i? hahaha...i cakap I tumbuk orang adalah...orang belum berani lagi tumbuk muka I ni...

last week, we busy rehearsing for press conference preview. The press conference is on yesterday,13th Dec and it awesome! everyone likes it and cant wait to see the whole performance. In this performance i got chance to learn poping dance, robotic dance and breakdance, and its really amazing! ~ thanks Aida Redza
I love this production, because of the process. This one is a scriptless theater, the director just give us time line and the scenario, actor & actress have to find our own words to say the line. in the other hand all the actor&actress have to do research by our own, to make sure that we understand the story and the character as well. same goes to the movement part, our chareographer give us the dance step, and we have to work by our own to put the element base on our character. its really challenging and really fun to work with!


who have time on this date, come & catch us in
KoTai Penang
27th Dec 2009 ~ first show 8.15pm , Second show 9.00pm
Venue : Armenian Street,Georgetown

2nd Jan 2010 ~first show 8.15pm , Second show 9.00pm
Venue : Fort Conwallis, Georgetown

3rd Jan 2010 ~ first show 8.15pm , Second show 9.00pm
Venue : Resevoir Garden, Ayer Itam


pic i memang takde dalam poster tu, sbb mase photo shoot i sakit teruk, memang tak boleh nak hadirkan diri! tapi apepun I tetap akan perform.

' For myself..I'm not local, i'm from Johor...happen to join Anak Anak Kota on 2006, and then join Ombak Ombak Art Studio since then, follow all their performance either i one of the actor or become the stage crew. I follow all three performance which is a trilogy of Penang history, Kisah Pulau Pinang followed Ronggeng Merdeka and now Ko-Tai Penang is such a wonderful time to experience, it makes me more understand about Penang history, i think i know more about Penang compare to penang local itself and because of this production I love Penang more & more'

cant wait to buy a news paper! a lot of photos and story waiting for us!
__________________________________________________________________
Love Story

B : syg tgh btpe?
S : tgk tv, ratna cancel..x jd jumpe :-(
B : ok, syg tgk tv dlu eh..

after 1 hour

B : syg, bleh keluar jap tak?
S : keluar mane?
B : keluar rumah la..
S : haaa?
rupe2nya the boyfriend drive all the way dari Taiping,sbb I always busy & he so understanding, dia sanggup dtg curi masa utk jmpe I. Malam tu jugak dia balik, sbb I ada press conference esknya. Dia kata x mau kacau I keja.B...you are sooo sweeeeet, luv u so much!


Thursday, December 03, 2009

Lots of Story & Love

Hye peeps out there...

banyak citer nak update, banyak benda jadi minggu ni...

SAKIT
alahamdullilah...hampir 80% aku da recover, teruk kali ni demam+infection, maybe banyak sangat mkn antibiotik. so, system badan aku jadi malas and fully depend on antibiotic pills from 150mg & now 500mg...huh! mmg kena jaga2 la lepas ni.
sumpah! lepas ni da tak mau buat split..x mau buat exercise yang extreme! as long as my body can move, i can jump, my hand can flip gracefully...is enough already!

USM SHOWCASE@ IMPIANA&MANDARIN HOTEL KLCC
Kawan-kawan yang di KL, sila mari datang!
5 & 6 Dec 2009 @ Impiana KLCC

sesi persembahan 1 sesi pagi & 2 sesi petang

jam 10 pagi hingga 6 petang


ada showcase USM sempena expo education. tujuannya mempromosikan USM dan tunjukkan kat org ramai campus life in USM.
saya ada kat sana dari 4 hingga 7 Dis 2009 (nasib baik my director approve cuti, thanks Mrs Chian ~ love&hate relationship,huhuhu....)

KONGSIGELAP BATTLEFIELD GAME

it's on 5th Dec 2009

2.30pm till 7.00pm

Armenian Street, Acheh Street & Cannon Street

PESTA HERITAGE HEBOH ~ Street Festival

Banyak aktiviti lain selain KongsiGelap
Dah siap! tinggal nak main je...hopefully my asisstants can handle the game without my supervision! dont worry guys...I trust You!

PEGAWAI KEBUDAYAAN B41
tarikh exam dah keluar 9th Dec 2009, kat KL..saya pastikan saya buat yang terbaik. The boyfriend da amik cuti siap2,saya, kak wan & Ratna akan di ambil di Penang dan di hantar ke KL oleh the boyfriend...million thanks darl..really appreaciate it!

______________________________________________________________________

1 Dec 2009

Dr Kipli cerita tentang karya barunya, tajuk 'Jatiku'...dia bilang mahu puisi diselitkan semasa karyanya dipertontonkan. Mujur idea datang mencurah-curah. Dr Kipli cuma beri aku ideanya, ceritanya dan mohon aku karangkan puisi untuknya...
Lebih kurang 15 minit..Dr Kipli baca, puas hati...nah! hasilnya..


JATIKU

Daerah ku ini penuh warna
Tarinya gemalai pesona jiwa
Berlagu merdu irama desa
Serunai bambu alunan jiwa
Gendang rentak kakiku penuh rasa

Didaerah ini lagunya berjiwa
Jauh ditinggal anasir luar
Jauh dipencil dari rona pancaroba
Tapi jiwaku meronta-ronta
Mahu lihat daerah sana
Mahu bertukar rentak
Mahu berubah irama
Sungguh aku mahu!

Dari merdu aku mahu bingit
Dari gemalai aku mahu yang tangkas
Gerakku bertukar rupa
Gerakku bertukar jiwa
Gerakku bertukar rasa

Pedih kakiku
Pedih tanganku
Lebih pedih jiwaku
Lebih pedih rasaku

Rupa yang mahu aku tukar
Bukan jiwaku
Bukan jatiku

Sesak aku dengan bukan aku
Irama bingit itu bukan milikku
Yang pantas itu bukan milikku

Aku kembali ke daerah itu
Jatiku rupanya jadi jitu
setelah itu...
Jatiku itu aku
Jatiku itu aku
jatiku itu aku...
Jatiku tetap satu
Satu itu jadi aku
Hatiku, Jiwaku, Rasaku
Jatiku...

DeanaAmane@Pelenggang Cahaya

Tuesday, December 01, 2009

Doa Untuk Kekasih


Ya Allah….

Seandainya telah engkau catatkan
Dia milikku tercipta buatku
Satukanlah hatinya dengan hatiku
Titipkanlah kebahagian antara kami
Agar kemesraan itu abadi…

Dan ya Allah… ya tuhanku yang maha mengasihi
Seiringkanlah kami melayari hidup ini
Ketepian yang sejahtera dan abadi

Tetapi ya Allah…
Seandainya telah engkau takdirkan
Dia bukan miliku
Bawalah ia jauh dari pandanganku
Luputkanlah ia dari ingatanku
Dan peliharalah aku dari kekecewaan

Serta ya Allah ya tuhanku yang maha mengerti….

Berikanlah aku kekuatan
Melontar bayangannya jauh ke dada langit
Hilang bersama senja nan merah
Agarku bisa bahagia
Walaupun tanpa bersama dengannya…

Dan ya Allah yang tercinta…
Gantillah yang telah hilang
Tumbuhkanlah kembali yang telah patah
Walaupun tidak sama dengan dirinya…

Ya Allah ya tuhanku
Pasrahkanlah aku dengan takdirmu
Sesungguhnya apa yang telah engkau takdirkan
Adalah yang terbaik buat ku
Kerana engkau maha mengetahui
Segala yang terbaik buat hamba Mu ini…

Ya Allah…
Cukuplah engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku
Di dunia dan di akhirat
Dengarlah rintihan dari hamba Mu yang daif ini
Jangan engkau biarkan aku sendirian
Di dunia ini mahupun di akhirat
Menjuruskan aku kearah kemaksiatan dan kemungkaran
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman
Supaya aku dan dia sama2 dapat membina Kesejahteraan hidup
Ke jalan yang Engkau redhai
dan kurniakanlah padaku keturunan yang soleh….

Amin, Amin, Amin..Ya Rabbal A’lamin

*ihsan dari cintadearhaniey.wordpress

Monday, November 30, 2009

Small Change, Make a Differences..is it?



I don’t know this year would be how many years; I didn't celebrate Hari Raya Qurban with Aini's family already. Last year, I didn't back to Johor also, but still in Hari Raya Qurban mood. Going to visit my aunty house at Bayan Lepas, visit my cousin house at Seberang Jaya, having ketupat and rendang for celebration. Actually I have uncle, aunties, cousins and relative stay area Penang & Kedah, but very rare for me to visit them accept my cousin who stay in Seberang Jaya because we are close since we were young and my aunty at Bayan Lepas because she always call and ask me to have lunch at her house.

This year, I am not really in the mood to celebrate Hari Raya Qurban, just stay alone at my apartment, watching TV, spent most my time at Anak Anak Kota…prepare for the Pesta Heritage Heboh Street Festival – my KongsiGelap Battlefield Game. Nothing much, is just another weekend that I still have to work. And I guess is the only free weekend that I can have because start on next week I’ll be busy with USM Expo Education@Impiana KLCC, Ko-Tai Musical Show and Jom Makan Show.

Alamak! I just realize that the title above just nothing to do with my entry,hahaha…actually I want to tell you guys that I made a change in my bedroom, went to Jusco and I bought new pillow, new pillow case (pink in color with white abstract crave on it), new blanket ( its pink+purple with small flower on it), new towel ( I dunno..feel like want to have green color with big flower on it) and new fragrance for my car – change with floral smell to sport attraction. I throw my 2 teddy bear and my small pillow as well, no teddy bear and no small pillow anymore. It’s a small change I make in order to move on and its make big differences. Those teddy bear now stay in my living room. Anyone in the house can use & hug that teddy which is previously I didn’t allowed anyone to touch it because to me it’s too precious but now its no more! NO MORE!
Start from last night i slept with to big pillows, new blanket, nothing that i hold in hand to hug (i have habit which is I must hug something in order for me to sleep well) and last night also make me wake up a few times, once at 1am, once at 3am and last at 5am then i didnt sleep till 6.30am this morning ~ prepare myself for working today.
___________________________________________________________________

Why you in Penang while your family in Johor?
Hah? you not local meh?
Ooooo...I ingat you orang Penang?

here is the answer...

Although I am born and breed in South Malaysia, Johor but my origin come from both north & south Malaysia, as my dad from Johor and my mum from Kedah, then after they married, my dad brought my mum to Johor and we live in Johor until now. Why im still in Penang? I do came to Penang since I am baby, visiting all the my mum relatives then every my end term school break, if will stay in Penang for a weeks and then stay at Baling,Kedah with my aunty for another 3 weeks. After graduation for my diploma, I was planning to continue in Acting studies instead continue my Business studies, and the only place that I can find a Degree in Acting & Directing is University Science of Malaysia. Then after graduate i got job here and maybe due to used to be in Penang so, i stay here...That's why I am here in Penang. I love penang because of their food, mostly because i still can do theater here~ org ckp ada kaki bile nk join teater. It's a small change that i make but give me big impact in my life, i choose to move from my hometown & come here to stay in Penang (boleh ke di kategorikan sebagai Qurban?)

*im going to Taiping after work, visit my in law family to be...the boyfriend tunggu i k!

Thursday, November 26, 2009

Bulan Akhir Tahun 1430

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA
TAHUN HIJRAH 1430.

Selamat Hari Raya Korban
Ramai yang pernah berkorban.
Redha-redhakanlah hati buat yang pernah berkorban walaupun pengorbanan itu terlalu kecil untuk di pandang.
Bermuhasabah diri buat yang pernah membuat pengorbanan yang paling besar dalam hidup, walaupun pengorbanan itu nampak sia-sia.
Bagi aku pengorbanan itu kecil atau besar, tidak dipandang dan sia-sia yang penting kita telahpun berkorban.

Zulhijjah sudah pun menjenguk kita, bulan Muharram bakal menjelang...azam yang lepas sedang dikerjakan, harap sampailah hajatnya.

Kepada yang bakal buat ibadah korban, ikhlaskan hati, sucikan niat.

Tuesday, November 24, 2009

E&O Hotel - Prom Nite'09







+more photo upload after this!

Miss S still around!

aku paling erat dengan rahsia
paling dekat dengan dugaan

kalau ada yang lihat aku ketawa
ketawa itu aku kira ubat
ubat paling mujarab untuk duka

kalau ada yang lihat aku senyum
senyum itu aku kira sedekah
sedekah paling mudah untuk dibalas

aku paling rapat dengan sakit
paling senang
sakit yang akan sembuh
tapi aku sendiri tidak pasti bila
tapi yang pasti, pasti aku sembuh

*the boyfriend...thanks sbb sgt memahami & sgt membantu, saya sayang kamu!

Thursday, November 19, 2009

When It Comes You Cant Hide

When it comes you can’t hide!
When it finds you, just accept it...
.
.
.
I’m fall sick, just back to school after 2 days MC.
Still not recover yet.
On last Monday my temperatures goes up to 40°C.
Thanks to all dear family & friends who pray for my health.
In life, I believe when ALLAH give us happiness comes together with a challenges.
I understand that ALLAH always knows the best why HE gives us challenges.
Sick or challenges that I face is like a reminder to me that ALLAH still love me & want me to close to HIM.

PEGAWAI KEBUDAYAAN B41
I pass the exam! waiting for a letter from SPA for next stage exam ~ AMIN, YA ALLAH...permudahkan semuanya!

Friday, November 13, 2009

Jatuh Cinta dengan Ini Lagu

Lagu ini dah berkali aku nyanyi (kat dalam kereta, kat dalam bilik air etc)
serius! sangat jatuh cinta dengan lagu ni.

You Light Up My Life

So many nights, I'd sit by my window,
Waiting for someone to sing me his song.
So many dreams, I kept deep inside me,
Alone in the dark, now you've come along.

And you light up my life,
You give me hope, to carry on.
You light up my days
And fill my nights with song.

Rollin' at sea, adrift on the waters
Could it be finally, I'm turning for home
Finally a chance to say, "Hey, I Love You"
Never again to be all alone.

And you light up my life,
You give me hope, to carry on.
You light up my days
And fill my nights with song.

You, You light up my life
You give me hope to carry on
You light up my days
And fill my nights with song
It can't be wrong, when it feels so right

Cause you, you light up my life

lagu ini dedikasi khas untuk The Boyfriend

Monday, November 09, 2009

Perjanjian 7-11@seven-eleven

Lega bila kerja dah selesai...

DUSTA PADA SKALA 1 HINGGA 10
sudah selesai persembahan 6hb Nov yang lalu. terima kasih buat yang hadir. Fadz, Ratna, Kak Ida (dtg dari Kuala Nerang semata-mata nak tgk aku berlakon), my students Fakhry Ilham and his mother (this mother always come for a theater show & she do the write up for every theater show), ramai lagi yg datang, especially to The Boyfriend yang sanggup datang. Thanks B, for coming...i really appreaciate it.

sekarang ni aku tgh busy dengan lagi 5 'benda'..huh!

Kongsi Gelap Battlefield Game - 1 hari show
Show@KLCC - 3 hari show
Jom Makan Musical! - 1 hari show
Ko-Tai Musical - 4 hari show
Bola Sepak 15 tahun Sek Antarabangsa (im as their co-coach) - 3 perlawanan



............................................................




Dia
Cinta burukku
sebelum kau jatuh sayang pada aku

Aku
Cinta hodohku
sebelum kau jatuh rindu pada aku

Dia
Aku manusia Benci
Benci pada cinta
Benci pada Warna

Aku
Aku manusia hilang
Tak pernah harap matahari
Tak pernah jemu dengan tangis

Aku & Dia
Manusia gelap
Yang senang dengan malam
Bintang jadi teman
Tenang dalam sepi
Gagah dalam luka





Friday, November 06, 2009

::Mood~Mode::

Current Mood : Nervous 50%, Stress 30%, Happy 10%, Confident 5% and Sick 5%

the cause (sebab musabab yang mempengaruhi mood ....)

DUSTA PADA SKALA 1 HINGGA 10
show tinggal lagi beberapa jam, buat perut aku jadi x senang...bak kata kak yus mlm tadi rasa macam butterfly flying in my stomach. Aku buat-buat cool sekarang, padahal tak cool langsung!
Teringat muka-muka juri, Rosminah Tahir, Shabera Shaik ( aku tabik bila dia berlakon ~ bg watak ape je!)....kecut+cuak sebab malam nanti semua mata akan tumpu ke arah kami berenam...+gerun!

PERIOD PAIN
Hari ni first day, huh! sangat tak senang hati ~ sebab tekak meloya tak tentu pasal, sakit perut jgn cakaplah. Kepala aku juga jadi sakit...The Boyfriend....sorry ye sayang, sbb u jadi mangsa (dia lambat reply msg aku dah panas hati, dia salah cakap sikit aku dah merajuk, terasa hati)

KONGSI GELAP BATTLEFIELD GAME
lepas meeting hari rabu lepas, aku jadi lagi serabut. Nak kejar deadline presentation. so far, terkawal dan aku masih boleh
berdiri dengan betul!

USM SHOW@KL
aku dijemput untuk buat persembahan eksperimental dan monolog utk mempromosikan USM di Kuala Lumpur, aku dijemput atas tiket ALUMNI. Bila lagi nak berbaktikan? USM banyak tolong aku (aku pun banyak dah keluarkan peluh utk USM). Show bulan depan ~ kawan2 yang di KL boleh dtg tgk kalau mahu!

JOM MAKAN MUSICAL!~ PJCC Dinner
dengar khabar tarikhnya bakal dianjak lagi, PM ada agenda lain, sibuk buat hubungan baik dengan negara luar. kalau dianjak mungkin banyak program yang aku kena jadualkan semula,alah...ni yang aku sangat tak suka.

KO-TAI Musical!
ini cerita sambungan RONGGENG MERDEKA, ramai yang nantikan projek ni! kolaborasi Aida Redza, Sheau Fung, Prof Tan, Anne James dan ramai lagi. sekarang ni aku tengah giat belajar Opera, susah tapi aku suka! sangat mencabar babe..yelah belajar jalan kepit, kaki perlu bend, langkahnya cuma separuh kaki,15 minit kena pose benda yang sama, peluh menitik macam air!

PEGAWAI KEBUDAYAAN B41
aku sangat berdebar nak tunggu keputusan, tadi di usik pegawai JKKN yang aku calon favourite! lega...tapi masih cuak, pegawai itu sudah beria memberi tips, bukan tips jawab exam, tapi tips untuk kerja esok (kalaulah dapat bang!kalaulah saya lepas kak!)

Untuk semua yang diatas, aku ini ada cuma satu hidup yang diberi pinjam, tak tahu bila hidup itu bakal diambil, yang aku harap sejuta impian yang aku bina sekarang biar penyudahnya baik. Aku hidup dengan segenggam harapan, kalungan doa mak dan abah, impian aku yang tak pernah terbatas, sekeping hati yang selalu aku bawa lari untuk cari erti mengapa aku diberi hidup. Cuma itu. Ya Tuhan, ALLAH! permudahkan semuanya, tapi kalau dugaan itu lebih baik untuk aku, beri aku sabar...beri aku kuat!Amin....

Tuesday, November 03, 2009

Buat Si Jantan Sundal


i


kau ingat tika kau beli hati aku?
harganya tinggi tika itu
nilainya lebih dari wang emas


kau ingat tika kau hempaskan hati aku?
aku roboh
hati aku kecai!


kau ingat tika kau cantumkan semula hati itu?
harganya jadi separuh
hatinya ada, tapi jiwanya kosong


kau ingat tika kau lelong hati itu?
aku ranap
hati aku lebur!


kau orang sundal!
hidup kata tipu
mati aku jadi galangnya
bunuh aku saja dari kau mahu lelong hati itu!


<<<<<<<<>>>>>>>>>


ii


aku orang malam
lebih senang dengan bulan
biar sepi peluk aku
biar si bintang teman aku
biar aku dalam gelap


<<<<<<<<<>>>>>>>>>


iii

waktu kau kutip aku
aku begini

waktu kau lontar aku
aku jadi begini

waktu kau pijak aku
aku masih begini

aku akan tetap begini
untuk bila-bila
sampai bila-bila


<<<<<<<<<>>>>>>>>>>

iv

aku keparat hidup
hidup tanggung malu
sebab si jantan sundal


aku gadis celaka
hidup galas beban
sebab si jantan sundal


aku sundal
sebab si jantan sundal.
<<<<<<<<<>>>>>>>>>

Monday, November 02, 2009

Ini Entry Benar!

Hari ni ramai pula parents amik anak diorg awal
ada yang follow up check up dgn hospital
ada yang sakit
ada yang family emergency
ada yang lps recess rahang terkeluar ~ menakutkan
hari ini juga aku akan sibuk
DUSTA full dressed rehearsal
kawan-kawan sila, jemput datang ke persembahan tersebut
DUSTA PADA SKALA 1 HINGGA 10
8.30 malam
6 NOV 2009
Auditorium P Ramlee
Mari! Mari! Mari!

Friday, October 23, 2009

TUHAN...Saya Amat Bersyukur!

Tadi exam amali Pegawai Kebudayaan B41 selesai sekitar jam 2.30 petang. Saya jangka waktunya akan selesai lebih lambat, tapi mujur calon yang sepatutnya 14 orang cuma 6 orang sahaja yang hadir. Mungkin Tuhan mahu mudahkan lorong rezeki untuk saya.
Tadi pagi saya tidur jam 3 pagi, terima sms dari The Boyfriend jam 3.50 pagi (saya baca sms kamu jam 6.30pagi) mahu khabarkan yang dia sudah selamat sampai Taiping ~ rumah The Boyfriend di sana.

Debaran saya tak hilang sampailah dikenalkan dengan panel penemuduga. Sangat gigil+ ketar, sumpah! Sangat cuak, tapi macam biasa buat-buat cool, hehe. Sayakan Drama Teacher dan juga perancang pelaburan. Kalaulah masa ni anak murid atau client saya tengok, apa agaknya reaksi mereka?

Ujian pertama bermula, bahagian sastera. Saya kena buat satu puisi dalam masa 10 minit. Sekurang-kurangnya 20 perkataan mesti ditulis. Tajuknya ada 3 pilihan ~ sila pilih. Saya pilih Bersatu Teguh, Bercerai Roboh.

Ini yang sempat saya fikir dalam debaran yang masih bersatu dalam dada.

Telah dijalin sepakat
Di padu juga janji sejagat
………………………….
………………………….
………………………….
………………………….
…………………………
…………………………..
…………………………..
…………………………..
…………………………..
Harap nanti jangan sengketa melapah padu
Terus pimpin tangan berdepan musuh

Itu yang mampu saya kongsikan, yang lainnya tak mampu saya siarkan atas dasar kelupaan total apa yang saya tulis tadi. Selepas itu saya di beri masa 5 minit untuk mendeklamasikannya. Alhamdulillah, syukur saya panjatkan ~ semua lancar!

Seterusnya ke bahagian bakat lakon. Saya pilih watak KIAH ~ si kepochi (sangat lain dari watak saya yang sebenar – jadi saya pilih itu)
Itu juga selesai kira-kira jam 11pagi, kemudiannya rehat. Sempat saya cari semangat saya (abah dengan mak yang saya tahu sedang mendoakan saya tanpa kenal erti jemu)
Kemudian sambung pengucapan umum dan di akhiri dengan diskusi kumpulan. Bila selesai, saya amat lega! Ini baru peringkat pertama, ada lagi kedua dan ketiga.

Ini sudah akhir Oktober dan saya sudah mula cari-cari style rambut yang baru. Sudah bosan dengan short bob, long bob kemudian short bob semula. Sedang fikir-fikir mahu style yang lain. Sudah jemulah!Ada juga terfikir mahu buat seperti long chop macam victoria tapi kalau pendek sangat nampak ketara saya macam budak-budak. Biarkan panjang? saya rimas berambut panjang. Saya teringin mahu potong rambut tinggal 1/2 inci. Tapi kerja macam saya tidak memungkinkan perkara itu berlaku. Sebenarnya sudah 3 tahun saya jauhkan diri dari pewarna rambut dan saya tak mungkin akan highlight rambut saya.

saya suka yang ini, tapi hampir sama dengan style rambut saya sekarang. Cuma di'chop' kan sikit.


saya berkenan yang ini, layered+chop+highlight skit..macamane?


ini ok juga, layered+bob+highlight


INFO
Yang memohon untuk jawatan Pegawai Kebudayaan B41 adalah 16000 orang
Yang di'short list' adalah 436 (termasuk saya)
Tapi cuma 20 jawatan yang mahu di isi
Sudah hampir 5 tahun jawatan ini tidak pernah diiklankan


Thursday, October 22, 2009

TUHAN...Tolong Permudahkan Semuanya!

.:during Jom Makan rehearsal:.



Time : 1.11 am @ my Blackberry time (as I did +15 mins early so u guys pls -15
mins back ya ~ for real time)
Mode : Happy + Excited + Tired

Actually i was promise the boyfriend that i will sleep early tonight. He said make sure i home early after DUSTA rehearsals and had enough sleep as i have exam tomorrow. But i cant! Yeah...im so nervous right now, not blur..just a lot of thing running inside my head. My mind already told me that im supposed to sleep but this alter ego is always lead me when im in this kind of situation.

I'm browsing around to get any input regarding public speech as much as i can. the exam that im going to sit is SPA8 for Cultural Officer B41 position. i really want that job...give me hard i will put 200% effort for that responsibilty ~ trust me!

I have something to announce (take a deep breath)

Jom Makan Musical Show called to delay to 21 Dec 2009 ~ i sangat sedih ok! the show is supposed going to take part in Penang Event this 6 Nov 2009 but due to our PM Datuk Seri Najib so busy with his Visit China, the show called for delay. Last night we been practice from the beginning till finale, together with another 60 performers + Technical Crew and Penang Tourism Minister. We start the rehearsal from 4pm until 12am and i believe everybody in the production really put an effort for the rehearsal last night, but we so shocked when our director announce that the show called for delay! Ramai yang sangat kecewa but i think its better for us also, we can have more practice and sharpen our movement, acting, voice projection and last but not least our stamina. Im going to dance, sing and act at the same time. every single dialouge that im going to say is im gonna to sing it!



Kongsi Gelap Battlefield Game still in progress! try my best to make it as simple as i can and make the innercity kids love to play that game! fix here and there. (inventory Acheh Street and Armenian Street aku masih tak lengkap - nanti tak cukup aset utk kanak-kanak yang bakal bermain, Tolonggg!!! )



ini pic waktu di ambil darah - i stay at Hospital Pantai from Friday nite last week until sunday 5pm. ambil darah tak sakit (darah diambil setiap 30 mins dari jam 8am sampai 12pm kemudian selang 1 jam dan 2 jam hingga jam 4pm - total 24 kali pada hari sabtu dan ahad) tapi yang paling sakit masa masukkan cecair supaya darah tak beku ~ itu amat sakit & ngilu ok!

.
.
.
im have to off now as now is 2.15am means is 2am already. we continue later!


Gud nite Karlene*wink*


Monday, October 19, 2009

Happy Birthday

::Karlene and Me::

Happy 1st Anniversary to Ms Karlene!

19th October 2009

I glad to have YOU around
I glad YOU always be with me whenever i need YOU
I promise to take care of YOU
I promise to keep YOU clean
I promise to drive YOU carefully!
Sorry because YOU have to listen all d things come out from my mouth (sing,cry,laugh,talk,scream,curse etc)

Thanks Ms Karlene to be with me!

Wednesday, October 14, 2009

Life is Great! (pinjam tagline GE)

Hye you guys out there!
How was your day?
Last week a lot of wonderful things happen.
Catch new movie in cinema?
I do watch this 3 movies on last week.
Having Deeparaya celebration in school.
Jom Makan Musical (my next coming show) goes smoothly ~ thanks for the production team, they are AWESOME!




:The 3 Movies ~ makes me laugh,cry & scream::

Here is DeepaRaya Celebration at FISP
The joy we celebrate as one world!












What can i say, Life is Great! (pinjam tagline Great Eastern). We can make our life's great. We are the one who make a choice. Put fears aside and keep our dream Alive ~ ini spirit word yg selalu saya guna bila saya mula ragu nak buat satu benda.

UPDATE
Jom Makan Musical - sudah complete kareografinya, lagu sudah dihafal dengan jaya, team members yg selalu datang latihan lebih awal dari waktu yang sepatutnya,dan mahu pulang lambat serta mahu extra latihan (amat komited mereka ini termasuk saya) producer yang selalu memerhati kami berlatih harap anda senang hati.


Kongsi Gelap Battlefield Game - harap piece ini jadi yang paling HOT untuk innercity kids, dan yang paling IN untuk PESTA HERITAGE HEBOH nanti.(tak sabar mahu tengok hasilnya)


All up there makes my life great!


~encik yang mahu saya panggil hubby juga buat hidup saya hebat, terima kasih ya, sbb sudi teman saya. Encik ini sanggup tunggu saya balik latihan tiap-tiap malam, main gitar serta nyanyikan lagu yang saya suka melalui telefon dan skype.

Tuesday, October 13, 2009

BIAR


BIAR

Biar dia dibenam hidup-hidup dalam kenangan tak sudah.
Biar nanti bilanya dia bangkit, ada kuat yang dia bawa.

Biar dia dirantai kunci ketat-ketat dalam rantai mimpi.
Biar nanti bila dia mampu jaga, ada harapan yang dia pikul.

Biar dia diasak-asak dalam sengsara hidup.
Biar nanti bila dia mati, ada cerita yang mampu jadi hikayat.

C.U.K.U.P - CUKUP!!!!

Jangan hulur simpati
Jangan hulur tanganmu
Dia sudah CUKUP jadi manusia

Yang pernah ditidakkan wujudnya
Yang satu masa dulu disampahkan kata-katanya
Yang boleh diinjak-injak pendiriannya

Dia sudah cukup belajar
Hatinya sudah CUKUP lumat

Biar dia, kalaupun dia terbiar
Biar dia mati sepi dari hidup sengsara

Tuesday, October 06, 2009

Pengakuan Jujur

It been so long I didn’t fall sleep like last nite. It’s like a thousand times better than I had curry mee at OLDTOWN (this shop sell the best curry mee in town ~ I vote for them).

Yesterday, after back from school I drop by at Tesco Sg Dua, just because I want to buy Portuguese Egg Tart at King Confectionery (btw I fall in love with this Egg Tart since I’m 11 years old) What can I say is yummy!

After that I head to USM, meeting my client there, nothing much but something precious for me, just happen I close one case (that person apply for investment link, hopefully the transaction is success) ~ amin…

But most part yang paling I tak tahan is the guard who never speak to me (this guard always smile at me whenever he bump into me– what can I do just smiling back la kan…takkan nak sombong plak) but yesterday he so brave and find the way how to have long conversation with me. I’m late for my appointment la pak cik! Luckily another guard saw me and she told me that my client waiting me at meeting room already…fuh! What a relief, at last god sent someone to save me…but then after the appointment the guard still there, in front of main entrance. He smiles. Ni paling tak comel langsung ok. What I’m do just walk as fast as possible and smile at him and say byeee….ni mesti kes aku pakai short dress ari ni sbb tu dia berani nak tegur aku, nak tengok dekat2 la tu..cheh!

After that I head to School of Art, just drop by to meet Janet just wanted to check her schedule, because I have to prepare my master list for ‘Kongsi Gelap BattleFiled Game’ which is going to take part in Pesta Heritage Heboh Event on 5th Dec 2009. Then happen to meet Dr Kipli, he’s busy rehearsing with his student for new show at Gurney Hotel. Just give him an idea, a bit only la..dia lagi banyak idea dari aku, aku ni cuma bleh bagi idea kecil-kecilan je, besar-besaran tunggu aku complete Master and Phd ye…hahaha

Oh ya! Lupa nak citer pasal masa nak balik raya, ok citer ni dah nak basi ok..tp aku ingat sampai ari ni, masa balik raya bln lps, on 18 sept…for sure I did check my car condition, I went to Perodua for service, bukan apa tak nak la Ms karlene sakit mase on the road. I really love her. Then after school I did took time off as well, sebab tak nak get caught on traffic jam. But mase kuar parking keta, I found out my front left tire totally flat. Oh no! What happen? I drove my car to the nearest tire center to fix it. Orang ramai gile kat bengkel masa tu, mesti lambat ni! But I ask the uncle politely to check for me, nasib baik uncle tu x byk songeh and check cepat Karlene aku tu. You know what? Nothing happen! my tire, tak pancit pun. Then why I got flat tire? Wondering me until today…then baru je nak jalan kat keta 3 biji tire jatuh hempap Karlene, oh no!!! aku nangis wei mase tu, sbb bayangkan Karlene kemek…tapi nasib baik takde ape2, just side mirror on my right yg patah. Hurmmm…nasib btul, uncle kedai tire tu terus suruh worker dia panggil org dr kedai aksesori keta dtg fix cepat2 untuk aku. Dalam kul 5 lbh macam tu baru aku gerak keluar dari island, dalam hati memang sangat2 x sedap sebab takut jadi ape2 kat jalan nanti. My mum called many time asking me dah dekat mane?. Tak berani nak citer sbb tak mau dia risau…hehehe, tu je sekian terima kasih.

Ok…continue citer pasal semalam, after meet Dr Kipli, terus balik rumah. Hujan lebat masa tu, and aku pun sangat2 kepenatan. Penat otak sebenarnya. Banyak benda tengah di fikir. Semalam sampai rumah, minum air… cuci muka...ingat nak tidur sekejap sebab letih sangat tapi….pengakuan ikhlas ni, dengan tak mandi, masih dengan dress hitam pink, aku ketiduran, sedar-sedar alarm bunyi kul 6 pagi…aku betul2 tido..seriously,11 hours!!! all the restless thing just disappear in my mind last night. Nasib baik because DUSTA rehearsal is cancel last night also. Kalau tak mase tu orang call or sms I won’t hear at all. My housemate pun hairan sebab tido awal sangat. Selalunya, kalau takde theater rehearsal I will fall sleep around 11pm and above. Maybe letih sangat sbb a few nights ago I fall sleep after 3am only, a lot of stuff struck into my head, and one of it is like thunder came straight, disappear and just leave me with the broken pieces of jigsaw which is I cant solve it until now…


*pengakuan jujur - Mr Fazil Chomel : saya sangat rindukan kamu,banyakkkkkkk sangat!

Saturday, October 03, 2009

Cupcakes+Me = SWEET

1
::
Aku belum agung dalam masa
Masih di sampahkan ditepi jalan bahagia
Masih berteman sepi
Masih juga dilatam rasa
Sudah jauh ditinggal dalam gaung derita
::

after raining here the rainbow come
its like fairytale
like fantasy story
hope the Luvvy Fairy with me always

(yang sentiasa percaya pada cinta,
walau cinta yang mahu bagi sudah hilang
yang mahu berbagi kasih sudah luput
hatinya tetap penuh cinta)

2

::

Love, Luv, Luvvy Duvie, Dovvy

Come Right Onto My Door

Knock Knock Knock

May I be Your Valentine?

3

::

Miss Mussy Missy

Smartineer+Bootylicious

Tick Tick Tock

I Beg Your Pardon,

May You Come Closer?

4

::

Good Goodie Goody

We Are Right Combination

You Came On Right Time

Please be with me all the time

5

::

Hold my hand

walk along the road

Close your eyes

Hear me in the dark

I'll be with you forever darl...

This one for sweet october

Wednesday, September 30, 2009

Nostalgia



That photo taken by a 'bundle' of photographer on March 2007, seriously they are around us that time. they all about 5 to 7 photographer. they come and catch us early in the morning at Cathay Hotel. im using green kebaya and believe or not that kebaya is about 60 years old!

u guys see that cheongsam? d one that chinese girl wear? that cheongsam i wearing it today. *wink*

this photo taken 3 months before we start the production, and our dearly Janet warn me that i cant put weight until the last day of Ronggeng Merdeka show.

Actually why i feel like want to post this kind of entry is because im going to start new Musical Show with Ombak Ombak Art Studio ( previously produce Ronggeng Merdeka) on next Jan 2010 againnnn!!! Oh My! We Did It Again!

We going to start our rehearsal on Nov. That time i know that my life will be hectic and no time for me to have weekend holiday, no movie, no meat & no cold drink.
This time im still work with this 3 GREAT women.
AIDA REDZA - Amazing chreographer i work with ever
Prof TAN SOOI BENG - Fantastic composer (she's make a jazz song using gamelan instrumet)
HO SHEAU FUNG - Talented Director

in that production i got chance to act, dance and sing.






::Ronggeng Merdeka::

so you guys out there,stay tune to catch another awesome project from Ombak Ombak Art Studio



UPDATE
This month i'll be busy with Theater Dusta and Musical Theater Jom Makan rehearsal, both will take part Penang Show/Event on 6 Nov 2009.

My Drama Skill Workshop will continue this coming Nov as well, my former and new students, hope we going to have more fun and more work as well for our new piece 'Kongsi Gelap Battlefield Game' (my research almost done because this 4 students Vill, Yen Yen, Tara & Sylvia is helping me up ~ really really appreciate it)

p/s going to Hard Rock Penang this weekend! peeps...see u guys there!

~Till we meet again on next entry~