Monday, November 30, 2009

Small Change, Make a Differences..is it?



I don’t know this year would be how many years; I didn't celebrate Hari Raya Qurban with Aini's family already. Last year, I didn't back to Johor also, but still in Hari Raya Qurban mood. Going to visit my aunty house at Bayan Lepas, visit my cousin house at Seberang Jaya, having ketupat and rendang for celebration. Actually I have uncle, aunties, cousins and relative stay area Penang & Kedah, but very rare for me to visit them accept my cousin who stay in Seberang Jaya because we are close since we were young and my aunty at Bayan Lepas because she always call and ask me to have lunch at her house.

This year, I am not really in the mood to celebrate Hari Raya Qurban, just stay alone at my apartment, watching TV, spent most my time at Anak Anak Kota…prepare for the Pesta Heritage Heboh Street Festival – my KongsiGelap Battlefield Game. Nothing much, is just another weekend that I still have to work. And I guess is the only free weekend that I can have because start on next week I’ll be busy with USM Expo Education@Impiana KLCC, Ko-Tai Musical Show and Jom Makan Show.

Alamak! I just realize that the title above just nothing to do with my entry,hahaha…actually I want to tell you guys that I made a change in my bedroom, went to Jusco and I bought new pillow, new pillow case (pink in color with white abstract crave on it), new blanket ( its pink+purple with small flower on it), new towel ( I dunno..feel like want to have green color with big flower on it) and new fragrance for my car – change with floral smell to sport attraction. I throw my 2 teddy bear and my small pillow as well, no teddy bear and no small pillow anymore. It’s a small change I make in order to move on and its make big differences. Those teddy bear now stay in my living room. Anyone in the house can use & hug that teddy which is previously I didn’t allowed anyone to touch it because to me it’s too precious but now its no more! NO MORE!
Start from last night i slept with to big pillows, new blanket, nothing that i hold in hand to hug (i have habit which is I must hug something in order for me to sleep well) and last night also make me wake up a few times, once at 1am, once at 3am and last at 5am then i didnt sleep till 6.30am this morning ~ prepare myself for working today.
___________________________________________________________________

Why you in Penang while your family in Johor?
Hah? you not local meh?
Ooooo...I ingat you orang Penang?

here is the answer...

Although I am born and breed in South Malaysia, Johor but my origin come from both north & south Malaysia, as my dad from Johor and my mum from Kedah, then after they married, my dad brought my mum to Johor and we live in Johor until now. Why im still in Penang? I do came to Penang since I am baby, visiting all the my mum relatives then every my end term school break, if will stay in Penang for a weeks and then stay at Baling,Kedah with my aunty for another 3 weeks. After graduation for my diploma, I was planning to continue in Acting studies instead continue my Business studies, and the only place that I can find a Degree in Acting & Directing is University Science of Malaysia. Then after graduate i got job here and maybe due to used to be in Penang so, i stay here...That's why I am here in Penang. I love penang because of their food, mostly because i still can do theater here~ org ckp ada kaki bile nk join teater. It's a small change that i make but give me big impact in my life, i choose to move from my hometown & come here to stay in Penang (boleh ke di kategorikan sebagai Qurban?)

*im going to Taiping after work, visit my in law family to be...the boyfriend tunggu i k!

Thursday, November 26, 2009

Bulan Akhir Tahun 1430

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA
TAHUN HIJRAH 1430.

Selamat Hari Raya Korban
Ramai yang pernah berkorban.
Redha-redhakanlah hati buat yang pernah berkorban walaupun pengorbanan itu terlalu kecil untuk di pandang.
Bermuhasabah diri buat yang pernah membuat pengorbanan yang paling besar dalam hidup, walaupun pengorbanan itu nampak sia-sia.
Bagi aku pengorbanan itu kecil atau besar, tidak dipandang dan sia-sia yang penting kita telahpun berkorban.

Zulhijjah sudah pun menjenguk kita, bulan Muharram bakal menjelang...azam yang lepas sedang dikerjakan, harap sampailah hajatnya.

Kepada yang bakal buat ibadah korban, ikhlaskan hati, sucikan niat.

Tuesday, November 24, 2009

E&O Hotel - Prom Nite'09







+more photo upload after this!

Miss S still around!

aku paling erat dengan rahsia
paling dekat dengan dugaan

kalau ada yang lihat aku ketawa
ketawa itu aku kira ubat
ubat paling mujarab untuk duka

kalau ada yang lihat aku senyum
senyum itu aku kira sedekah
sedekah paling mudah untuk dibalas

aku paling rapat dengan sakit
paling senang
sakit yang akan sembuh
tapi aku sendiri tidak pasti bila
tapi yang pasti, pasti aku sembuh

*the boyfriend...thanks sbb sgt memahami & sgt membantu, saya sayang kamu!

Thursday, November 19, 2009

When It Comes You Cant Hide

When it comes you can’t hide!
When it finds you, just accept it...
.
.
.
I’m fall sick, just back to school after 2 days MC.
Still not recover yet.
On last Monday my temperatures goes up to 40°C.
Thanks to all dear family & friends who pray for my health.
In life, I believe when ALLAH give us happiness comes together with a challenges.
I understand that ALLAH always knows the best why HE gives us challenges.
Sick or challenges that I face is like a reminder to me that ALLAH still love me & want me to close to HIM.

PEGAWAI KEBUDAYAAN B41
I pass the exam! waiting for a letter from SPA for next stage exam ~ AMIN, YA ALLAH...permudahkan semuanya!

Friday, November 13, 2009

Jatuh Cinta dengan Ini Lagu

Lagu ini dah berkali aku nyanyi (kat dalam kereta, kat dalam bilik air etc)
serius! sangat jatuh cinta dengan lagu ni.

You Light Up My Life

So many nights, I'd sit by my window,
Waiting for someone to sing me his song.
So many dreams, I kept deep inside me,
Alone in the dark, now you've come along.

And you light up my life,
You give me hope, to carry on.
You light up my days
And fill my nights with song.

Rollin' at sea, adrift on the waters
Could it be finally, I'm turning for home
Finally a chance to say, "Hey, I Love You"
Never again to be all alone.

And you light up my life,
You give me hope, to carry on.
You light up my days
And fill my nights with song.

You, You light up my life
You give me hope to carry on
You light up my days
And fill my nights with song
It can't be wrong, when it feels so right

Cause you, you light up my life

lagu ini dedikasi khas untuk The Boyfriend

Monday, November 09, 2009

Perjanjian 7-11@seven-eleven

Lega bila kerja dah selesai...

DUSTA PADA SKALA 1 HINGGA 10
sudah selesai persembahan 6hb Nov yang lalu. terima kasih buat yang hadir. Fadz, Ratna, Kak Ida (dtg dari Kuala Nerang semata-mata nak tgk aku berlakon), my students Fakhry Ilham and his mother (this mother always come for a theater show & she do the write up for every theater show), ramai lagi yg datang, especially to The Boyfriend yang sanggup datang. Thanks B, for coming...i really appreaciate it.

sekarang ni aku tgh busy dengan lagi 5 'benda'..huh!

Kongsi Gelap Battlefield Game - 1 hari show
Show@KLCC - 3 hari show
Jom Makan Musical! - 1 hari show
Ko-Tai Musical - 4 hari show
Bola Sepak 15 tahun Sek Antarabangsa (im as their co-coach) - 3 perlawanan



............................................................




Dia
Cinta burukku
sebelum kau jatuh sayang pada aku

Aku
Cinta hodohku
sebelum kau jatuh rindu pada aku

Dia
Aku manusia Benci
Benci pada cinta
Benci pada Warna

Aku
Aku manusia hilang
Tak pernah harap matahari
Tak pernah jemu dengan tangis

Aku & Dia
Manusia gelap
Yang senang dengan malam
Bintang jadi teman
Tenang dalam sepi
Gagah dalam luka





Friday, November 06, 2009

::Mood~Mode::

Current Mood : Nervous 50%, Stress 30%, Happy 10%, Confident 5% and Sick 5%

the cause (sebab musabab yang mempengaruhi mood ....)

DUSTA PADA SKALA 1 HINGGA 10
show tinggal lagi beberapa jam, buat perut aku jadi x senang...bak kata kak yus mlm tadi rasa macam butterfly flying in my stomach. Aku buat-buat cool sekarang, padahal tak cool langsung!
Teringat muka-muka juri, Rosminah Tahir, Shabera Shaik ( aku tabik bila dia berlakon ~ bg watak ape je!)....kecut+cuak sebab malam nanti semua mata akan tumpu ke arah kami berenam...+gerun!

PERIOD PAIN
Hari ni first day, huh! sangat tak senang hati ~ sebab tekak meloya tak tentu pasal, sakit perut jgn cakaplah. Kepala aku juga jadi sakit...The Boyfriend....sorry ye sayang, sbb u jadi mangsa (dia lambat reply msg aku dah panas hati, dia salah cakap sikit aku dah merajuk, terasa hati)

KONGSI GELAP BATTLEFIELD GAME
lepas meeting hari rabu lepas, aku jadi lagi serabut. Nak kejar deadline presentation. so far, terkawal dan aku masih boleh
berdiri dengan betul!

USM SHOW@KL
aku dijemput untuk buat persembahan eksperimental dan monolog utk mempromosikan USM di Kuala Lumpur, aku dijemput atas tiket ALUMNI. Bila lagi nak berbaktikan? USM banyak tolong aku (aku pun banyak dah keluarkan peluh utk USM). Show bulan depan ~ kawan2 yang di KL boleh dtg tgk kalau mahu!

JOM MAKAN MUSICAL!~ PJCC Dinner
dengar khabar tarikhnya bakal dianjak lagi, PM ada agenda lain, sibuk buat hubungan baik dengan negara luar. kalau dianjak mungkin banyak program yang aku kena jadualkan semula,alah...ni yang aku sangat tak suka.

KO-TAI Musical!
ini cerita sambungan RONGGENG MERDEKA, ramai yang nantikan projek ni! kolaborasi Aida Redza, Sheau Fung, Prof Tan, Anne James dan ramai lagi. sekarang ni aku tengah giat belajar Opera, susah tapi aku suka! sangat mencabar babe..yelah belajar jalan kepit, kaki perlu bend, langkahnya cuma separuh kaki,15 minit kena pose benda yang sama, peluh menitik macam air!

PEGAWAI KEBUDAYAAN B41
aku sangat berdebar nak tunggu keputusan, tadi di usik pegawai JKKN yang aku calon favourite! lega...tapi masih cuak, pegawai itu sudah beria memberi tips, bukan tips jawab exam, tapi tips untuk kerja esok (kalaulah dapat bang!kalaulah saya lepas kak!)

Untuk semua yang diatas, aku ini ada cuma satu hidup yang diberi pinjam, tak tahu bila hidup itu bakal diambil, yang aku harap sejuta impian yang aku bina sekarang biar penyudahnya baik. Aku hidup dengan segenggam harapan, kalungan doa mak dan abah, impian aku yang tak pernah terbatas, sekeping hati yang selalu aku bawa lari untuk cari erti mengapa aku diberi hidup. Cuma itu. Ya Tuhan, ALLAH! permudahkan semuanya, tapi kalau dugaan itu lebih baik untuk aku, beri aku sabar...beri aku kuat!Amin....

Tuesday, November 03, 2009

Buat Si Jantan Sundal


i


kau ingat tika kau beli hati aku?
harganya tinggi tika itu
nilainya lebih dari wang emas


kau ingat tika kau hempaskan hati aku?
aku roboh
hati aku kecai!


kau ingat tika kau cantumkan semula hati itu?
harganya jadi separuh
hatinya ada, tapi jiwanya kosong


kau ingat tika kau lelong hati itu?
aku ranap
hati aku lebur!


kau orang sundal!
hidup kata tipu
mati aku jadi galangnya
bunuh aku saja dari kau mahu lelong hati itu!


<<<<<<<<>>>>>>>>>


ii


aku orang malam
lebih senang dengan bulan
biar sepi peluk aku
biar si bintang teman aku
biar aku dalam gelap


<<<<<<<<<>>>>>>>>>


iii

waktu kau kutip aku
aku begini

waktu kau lontar aku
aku jadi begini

waktu kau pijak aku
aku masih begini

aku akan tetap begini
untuk bila-bila
sampai bila-bila


<<<<<<<<<>>>>>>>>>>

iv

aku keparat hidup
hidup tanggung malu
sebab si jantan sundal


aku gadis celaka
hidup galas beban
sebab si jantan sundal


aku sundal
sebab si jantan sundal.
<<<<<<<<<>>>>>>>>>

Monday, November 02, 2009

Ini Entry Benar!

Hari ni ramai pula parents amik anak diorg awal
ada yang follow up check up dgn hospital
ada yang sakit
ada yang family emergency
ada yang lps recess rahang terkeluar ~ menakutkan
hari ini juga aku akan sibuk
DUSTA full dressed rehearsal
kawan-kawan sila, jemput datang ke persembahan tersebut
DUSTA PADA SKALA 1 HINGGA 10
8.30 malam
6 NOV 2009
Auditorium P Ramlee
Mari! Mari! Mari!