Wednesday, January 12, 2011

Kisah Dania Qistina - Doa Untukmu


I was surprised when I saw my friend’s status in FB yesterday.
I never imagined that these things happen in the area where I live. Never. It's like an arrow sharp jerking my daydreams.


Pastinya, ramai orang dah baca newspaper pasal issue budak perempuan 3 tahun mati didera ibu tirinya.
Sesiapa yang tak baca lagi sila ke link ini
http://mysifu.net/news/nur-dania-qistina-nurafizan-didera-73-kesan-cedera/

Selalunya bila kita baca berita kita cuma akan cakap ‘kesiannya budak ni…’ tapi macamana kalau kita baca berita dan orang yang tersiar dalam berita tu orang yang kita kenal? Mengucap panjang....i’m speachlees.
It was like, what are the hell this person thinking??? What are type of person you are?


Masa dapat tahu berita tu, I terus google & call my parents. My dad was answering the phone, he said both father’s (who used to be my ex-classmate & my senior at the school, consider close friend last time) & the step mother was arrested last 2 days at Felda Tenggaroh 6.

My dad said that Qilla (1st wife – sbb belum bercerai, tapi dia tidak tinggal bersama lagi sebab tak tahan dengan sikap suaminya) memang ada masalah dengan Pizan (refer to the father’s), kalau ikutkan memang family Qilla nak bela anak-anak dia sebab Qilla kerja, tapi Pizan tak benarkan & bawa lari anak-anak tinggal dengan dia & isteri barunya.

Merata jugak la si Qilla ni cari anak-anak dia, tapi tak jumpa sebab tak dapat nak kesan suami dia ni. Pizan dengan isteri dia ni ada la add I as a friends kat FB, tapi kalau tengok gaya dia bergambar dengan anak tiri dia tu, Nampak macam penyayang orangnya. Tapi kita tak tau sebaliknya tu macamana. Status di FB Pizan & isteri baru dia ni, kadang-kadang sounds weird, tapi I ni memang jarang berstatus dengan dalam FB, nak komen FB orang pun macam kureng jugak, jadi memang tak amik port la…

Qilla ni actually my junior, she is younger 1 year old than me, masa sekolah rendah agak rapat sebab my mum dengan mak dia keja sekali. Tak sangka dia kahwin dengan Pizan, sebab tak dengar pun mereka berdua ni bercinta. Tapi dah jodoh (it's called mystery of life)......Pizan masa sekolah perangai pelik sikit, tapi bolehlah di terima, cuma kadang-kadang he will do unexpected things & kadang-kadang buat lawak bodoh yang boleh buat orang meluat, its really opposite with Qilla who used to be introvert person, polite, shy but she's really excellent in studies.

Melalui kawan-kawan macam-macam yang I dengar, tapi selagi isu ini masih dalam siasatan polis, I rasa masih terlalu awal untuk kita menghukum & membuat sebarang konklusi. I cuma harap kalau betul-betul mereka ini bersalah, hukuman setimpal memang patut diberikan kepada mereka. I ada pengalaman jadi reporter satu masa dulu untuk Bernama masih terngiang-ngiang lagi kata-kata Hakim bila nak jatuhkan hukuman . Let's pray for the justice & believe that everything happen must be a reason.


'Tahukah anda bahawa mengambil nyawa manusia lain dengan niat, adalah satu perbuatan yang tidak boleh dimaafkan'


the photo taken from FB, tolong jangan copy gambar ini, sebab I tak nak ia disebarkan & disalahguna, harap maklum.
.

.

.

.

.


Semoga arwah Dania Qistina aman & tenang disisi-Nya

Buat Qilla, I pray for your justice, percayalah kejayaan selepas kejatuhan lebih manis, tawakal pada ALLAH sebab semua yang terjadi ada hikmahnya. Tabahlah menghadapi dugaan hidup.



Note : all the story above is based that my experience, person that I know & resource from person surrounding me.


Friday, January 07, 2011

Worthless

Ever you feel that you are
worthless?
the wasted? useless?
Trust me every human being ever felt that, sometimes when they're down
I did not experience the same exceptional
.....and everyone has their own way to deal with it
what would you do if you feel worthless?
How about me? I will take my own time to bring my spirit back.
as not easy to bounce back but believe me when you are ready to bounce back & get your spirit come along, you will feel better & sure the better person that you will be.
How many people have failed many times, and then became more successful in their life?
I had learn many things in my life, I'm not learn enough...
we thought we knew a lot, but apparently a lot more that we do not know.
Its call life..it's a mystery of life, I wish that I will be a better person day by day.
No one can let me down unless Allah not allow it.
I love my life now & then!
Appreciate every single moment be as Nordiyana Md Aini
.
.
.
Note : I feel like useless at this time because I was not her side when she needs someone
wish you all the best, wish all the good spirits with you along the way...