Thursday, December 30, 2010

Kontroversi Betul!

sekadar gambar hiasan

Banggakan bile Malaysia menang malam tadi?
I yang tak berapa minat bola asia ni, boleh ngadap sampai habis! selalunya I teruja tengok EPL or World Cup, but this time memang I bangga dengan team kita, masa umumkan kemenangan tu malam tadi, ada perasaan terharu, sebab Malaysia never won this league before.
PM siap update dalam twitter bagitau esok cuti! yeayyyy....(jalan x la sesak esk otw to my work place)
I jangan harap lah dapat cuti kan?hehehe...esok triple pay :) Alhamdullilah......
Hari ni Bonus + Gaji = SHOPPING la jawabnye!

Ni hadiah kemenangan sebab Malaysia menang!
Its Impact everyone...Thanks to Football Malaysia Team, We Should grateful & proud to be Malaysian

Semalam, kontroversi betul bila I post pasal 'The Hurt Heart Say', ada je yang terus tanye, email lah...agaknya risau kalau I putus cinta lagi. (maybe ada jugak orang yang happy, sampai sanggup kata yang itu cuma proksi atau tampalan utk tutup kejahatan I)
Sudah-sudahlah buat fitnah ye...sebab ALLAH & orang sekeliling I cuma tahu jahat & baik I ni.
dan I tak pernah ngaku yang I baik.
Dont worry, I dengan En Farih baik-baik saja. kami memang tak pernah tak gaduh, tiap-tiap kali jumpa mesti gaduh, tanyalah Hijaz, Husna & Ms Airin, gaduh tu MESTI untuk kami.
Tapi kami gaduh cuma benda yang remeh, tidak pernah bergaduh sebab orang ke 3, ke 4 atau ke 5.
sebab untuk kami yang lepas tu lepas, dan kami tak pernah sembunyikan kisah lepas kami.
bagi kami yang lepas tu sejarah untuk kami belajar erti hidup, sebab hati yang pernah hancur seperti aku, aku belajar dan dapat hadiah yang bermakna iaitu KEKUATAN HIDUP (bak kata Mama Regina) yang tak boleh beli di kedai LV, Channel atau Salvatore Ferragamo.
Benda yang kami gaduhkan, cthnya time karaoke, kalau amik 4 lagu, so mesti sama kalau salah sorang lebih, memang confirm perang mulut.
Lagi satu dia selalu ejek I ketot & I ejek dia capang, siap cakap lagi...
I cakap 'sayang...esok kalau kita ada baby, mesti senang nak recognize kan dia dari jauh'
'sebab ape?' Farih tanya.
'ala...kan telinga anak kita capang, macam kau sayang!'
serentak dengan tu Farih akan kata 'ala..kau kire aku punye capang je, kalau anak tu ketot macam kau, macamane nak nampak?'
Ok..dan start la perang mulut, benda tu akan stop until one of us mengalah or penat nak bertekak.
Buat Farih,
Aku mungkin bukan insan yang kau impikan
sebab aku garang
aku kasar bila bergurau dengan kau
tapi aku tau, kau suka bila aku masak untuk kau
Aku mungkin bukan insan yang kau impikan
sebab aku kuat merajuk
aku suka nangis bila kau usik aku
tapi aku tau, kau tak kan berhenti pujuk aku
Aku mungkin bukan insan yang kau impikan
Tapi aku janji buat kau bahagia untuk selamanya
Selagi hati aku masih kau pegang
Selagi mimpi kita sama
Aku Cinta Kau Selamanya

Keep Holding On until Our Last Breath...I pray for this, amin!

nak jugak gambar ni!hahaha...

WISH EVERYONE HAPPY NEW YEAR IN ADVANCE!

HAVE A GREAT 2011

Wednesday, December 29, 2010

The Hurt Heart Say


The hurt heart say
Leave me when you not bother

The hurt heart say
Let me go when you ignore

The hurt heart say
I will stay live without you

The hurt heart say
Throw me away as you want

The hurt heart still can be cure after all?

Friday, December 24, 2010

Dinner Story

The food, took my 3 hours to finish, tak tambah sebab kurang sikit sedap

Me with si kecik Husna :)

The Mask Competition

the Activities

Me with Danielle (my manager who got best dressed)

With May Ong my L2
Elvis clothes (costumes) :)

'Welcome Back'

Entrance, where is the lounge & artist perform :)

Last Shoot sebelum balik :)


Remember the dinner that I told you guys?

It held in Hard Rock Penang, It’s great to be there :)
I love the music & really enjoy the event but the food was so-so only
Maybe I muak dengan all the type of meat & chicken kot.

My looks is inspire by 'ME'
Dulu masa tak bertudung untuk event macam ni I just cari dress & just pegi Salon D’hairstylish looking for Amy for Hair-do. Pada awalnya I ingat nak pakai kaftan with labuci yang penuh dada tu tapi sebab I rasa susah nak bergerak that’s why I pilih seluar.
Actually, I just mix & match the clothes, the shoes from Vincci that I bought on last 3 months, baru 2 kali guna, then I just beli seluar & jacket, seluar tu ingat nak cari Harem Pants, tapi warna hitam out of stock pulak, for that pants got discount 25%, so jimatlah sikit.
Then jacket tu I just cari yang agak stylo skit kat Acewin, memang banyak pilihan jacket kat situ, rambang mata jugak la :)
Luckily, my cousin ada bagi banyak koleksi tudung dia kat I, mase I memang dah nak bertudung tu, dia bagi macam-macam jenis tudung, one of it yang I pakai tu with manic & glitter sesuai untuk dinner.
My cousin ni ada own boutique KayuSutra kat Penang & Zania Collection kat Sabah, for those who want to look for muslimah clothes can add them thru FB Ira Zahirah & Zania Collection's Norzainiah
Style tudung tu I lipat segi tiga, make sure yang belah manic tu kat luar, amik hujung segi tiga tu pin kan kat tengah-tengah anak tudung, pin guna pin yang agak exclusive, match kan dengan warna baju, boleh pilih bulat atau oblong. Then kiri & kanan tudung tu silangkan ke dalam and pin kat belakang anak tudung. Siap! That’s all :)
Mekap just buat sendiri je, on that day keluar ofis pukul 4.30pm, sampai rumah around 5pm, bersiap within 1 hour & half, then kuar umah around 6.30, bayangkan I sangkut 1 jam setengah caused traffic yang sgt slow kat island, tau je lah ari jumaat, tambah plak menghala ke Batu Feringghi tu memang semput la nak sampai kat sana. Around 8 macam tu I dengan Husna sampai, elok je sampai diorang dah line nak amik makanan, hehehe...
Dengar citer sape yang sampai lambat kena buat sin chan dance :) nasib baik I dgn Husna tak kena.
Most of the staff yang datang memang nampak lain sangat2, macam make over la pulak.
Anyways, I enjoy that night, I cabut jam 11, then continue karaoke dengan Farih, Hijaz & Husna sampai 3 pagi.
Looks Idea
1 harem pants
1 t'shirt
1 jacket
High heel as a MUST
Style tudung yang berbagai & sesuai
Jangan ada yang kata i tiru 'dia' sudah la ye, Happy Weekend Everyone

Tuesday, December 14, 2010

Current Activities



This Post Date is 15/12/2010
Lama betul tak mesra-mesra dengan u ye....
Sorry ye, sebab busy sangat, lagi-lagi nak hujung tahun ni (ayat2 memujuk Cik Blog)
Currently I memang busy dengan kerja, banyak tools yang I kena implement kat my work place, other than that, my friend from Aussie come dfor a week holiday, Caitlin & Naaman come over for a week, then after that they have trip to Singapore, Hong Kong, Bangladesh & Pole to celebrate X’mas, memang best la dengar citer diorang ni travel, kalau I x keja 6 weeks memang my company kata
you boleh blah & cuti sampai bila2’
Buat sementara ni I memang rehat dari teater, bukan apa ada perkara lain yang kena tumpuan lebih dari I iaitu tak lain tak bukan KERJA & my wedding plan, susah juga ya nak pilih tarikh, my FMIL pulak busy dengan kerja, dia baru je balik dari Perth, sebab urusan menaik taraf sekolah, my parents pulak sibuk bercuti & I pulak memang tak boleh amik cuti dah, so the conversation byk thru phone je.

Currently I punye activity
1
Sibuk cari baju untuk annual dinner yang bakal brlangsung 17hb ni kat Hard Rock, Penang, warna yang boleh dipilih hijau, merah, putih & hitam. Until today I tak decide apa-apa lagi pun, apa nak pakai, warna ape, maybe petang ni baru nak usha kat QBM termasuk gift nak tukar-tukar nanti ;)
2
Sibuk mengemas my table sebab ada pertandingan team cubical paling cantik/kemas, for this x’mas kitorang kena decorate team cubical, yang lawaknya I yang Malay ni jadi Team Lead utk decorate x’mas tree? Apakah? Hurm so after the discussion we come out dengan tema blue+white+silver, so the decoration tak la serabut and sarat sangat, I tengok x’mas orang lain ikut suka letak warna ape2. I tambah sikit cotton utk nampak ala ala salji kat bawah x’mas tree tu. Then surrounding dia penuh dgn boxes hadiah.
3
Sekarang alhamdullilah, I dah sepenuhnya bertudung sejak Awal Tahun Baru hari tu, baru 9 hari, doakan I ye, perubahan baru I ni sampai guard pun notice, ye la brp kerat la Melayu dalam company tu out of 2000 staff dalam that building. Sure la diorg notice, lagi satu muka I ni rajin datang on Saturday nak avoid dari mailbox I pecah sementara nak tunggu hari Isnin nak masuk keja balik.
On the 7/12 ada yang ping I tanye about my new look , I just bagi smile icon je lah, tak kurang juga yang tertanya-tanya sebab musabab, pada I itu hidayah yang i terima, I memang dah ada niat untuk itu, tapi awalnya agak berat & kurang sedia, tapi masa tahun baru tu, masa siap-siap nk pegi keja I tergerak hati nak bertudung.
4
Sekarang ni i tgh sibuk nak upgrade I pnye skills in software & hardware computer, as add in as Care Support Speacialist, boleh la mintak tambah gaji, tapi agak pening jugak la sebabi bukan dari IT background, but luckily I cepat belajar, so far I dah resolve issue computer 20 cases/day since last 4 months. agak dah masak dengan process & ragam Dell computer ni.
I looking forward if I can go the Coaching team untuk Care process, sbb most tech support memang refer kat I untuk MWD & Refund issue. Kira master la (ape la, kat blog pun nak citer pasal keja)
I paling problem nak keja dengan i punya backend yang dari India Team, lain yang di suruh lain yang dibuat, kalau kita kata boleh, dia kata tak boleh, paling sakit kepala kalau kena con call dengan diorg. Pening!

Hehehe...harap2 tuan tanah dapat bernyawa lagi esok untuk update blog ye.
pic xmas tree nanti I upload + HRC penang event

Saturday, December 11, 2010

CELEBRATION II

me & husna


me & husna again

Bday boy & not bday boy (hijaz)


Its a small celebrations for Mr Farih, as he turn to 22 years old this year
on the Nov 30th, I'm so busy with my work as new tools coming in, so I just arrange it with Husna & Hijaz to celebrate his birthday, Nothing much just had a dinner & have a cake at the beach, macam acara wajib pula, bila sambut birthday mesti ada kek kan? but FMIL dah pesan kat Farih, kena baca yassin on his bday, pagi-pagi dia dah kena ceramah :)
Nothing much that i would say on his big day, just wish him a very healthy (hope dia besar sikit, so senang untuk dibuli oleh I, sekarang too thin kalau I nak pukul2 dia pun macam kesian hehehe :p)
wish him wealthy
wish him happiness
wish all his dream come true
May ALLAH bless him always
I Love you Forever & Ever
Hope this birthday brings more joy & luck to you!

Tuesday, December 07, 2010

1432 Hijra



1432
Salam Maal Hijrah
Selamat Menyambut Tahun Baru.
Semoga Kerahmatan berpanjangan untuk kita semua.

Saturday, November 06, 2010

Saturday Break

Happy Diwali to all Indians
May the lights shine us all night & day long.
Nothing special on this weekend holiday as i'm busy wash my new house.
Most furniture will arrive on next week, nothing much that i can do other than washing & tidy up my wardrobe. I need to sorting the clothes to give out to charity house for selling or they can use it.

Hope the progress can be done before end november, tak sangka my cloths banyak sangat, no wonder la my mum always remind me don't buy any cloth bila jalan-jalan.

continue kemas rumah! daaaaa....happy weekend everyone :)

Wednesday, November 03, 2010

I Know I Know I Know


This song by Tegan & Sara Quin
They're luvly twin. Most of their song is featured in Grey's Anatomy, Melrose Place, Ghost Whisperer & One Tree Hill series. Search in YouTube start hear them!

From hundreds of miles you cry like a baby
You plead with me, shout, scream, tell me I'm staying
I know I know I know, I'm still your love
Back from the last place that I wanted to fake you
Laugh with me, shout, scream now tell me you're staying
I know I know I know, you're still my love
The same as I love you, you'll always love me too
This love isn't good unless it's me and you
Box after box and you're still by my side
The weather is changing and breaking my stride
I know I know I know, it's just this day
House after house, just like car after car
You see club after club and it all seems so far
I know I know I know what else are we here for
The same as I love you, you'll always love me too
This love isn't good unless it's me and you
Stick your hands inside of my pockets
Keep them warm while I'm still here
Tell them this love hasn't changed me, hasn't changed me at all
Last night I was writing about you
I know my screaming and shouting won't keep you
I know I know I know, you're still my love
I wake up to the sound of you working
You're one room right over, stressing and loving me
I know I know I know, be still my love
The same as I love you, you'll always love me too
This love isn't good unless it's me and you
Stick your hands inside of my pockets
Keep them warm while I'm still here
Tell them this love hasn't changed me, hasn't changed me at all
Stick your heart inside of my chest
Keep it warm here while we rest
Tell them this love hasn't changed me, hasn't changed me at all
The same as I love you, you'll always love me too
This love isn't good unless it's me and you

Thursday, October 28, 2010

Dusta is Officially END
























DUSTA officially end on last 17 October 2010

Thanks to all supporters, cast, crew, audience, friends, special thanks to Director Yusof Bakar a.k.a Pegawai Khalwat, my family and photographer, Mr Farih :)

After go through all 'though' training for almost 1 year & half, DUSTA ended with sweet memory!

I appreciate the hardworking, the cooperation, the spirit, the help, the comments and the most is the friendship that we experienced.

Last but not least, to those who are the 1st time joining theater, I hope that the 1st step that you step in will be the sweet memory ever.

I ever experience toughest part in this journey, I ever experience the sweetest part in this journey, meeting new peoples and see people said good bye to this industry.

Good Luck with the new journey!

Tuesday, October 26, 2010

Belanjawan 2011

Salam Belanjawan…

Isu Belanjawan memang hangat diperkatakan sekarang ni, kalau terserempak dengan mana orang kat Malaysia ni semua memperkatakan isu yang sama, cuma kalau yang kurang baca paper atau jenis tak tengok berita, memang mereka tak akan cakap isu ni. Aku bukan cukup ilmu hendak bincangkan soal Belanjawan 2011, sebab aku bukan ilmuwan ekonomi, bukan juga kakitangan kerajaan yang elaunnya tak ditambah, bukan juga surirumah yang lakinya kerja kerajaan, tapi aku cuma rakyat Malaysia, yang lahirnya di Malaysia, belajar di Malaysia, tidur baring aku di Malaysia, kerja di Malaysia dan tidak terfikir lagi untuk berhijrah keluar dari Malaysia cuma tempat kerja aku kepunyaan Amerika!

Kalau aku komen tentang belanjawan yang dibentangkan oleh PM kita, nanti ada yang kata ‘engkau ni kaji sampai mana?’ ‘engkau tak bersyukur jadi rakyat Malaysia? Semua nak dapat, semua ada, senang! Tak mati kebulurun, ada rumah ada tempat tinggal’ ‘kerajaan bagi kau belajar university kerajaan’

Eh, eh…ada yang marah pulak, aku belum kata apa-apa lagi. Cepat melatah tu lah pe’el manusia sebahagiannya, tak kira bangsa atau ape pun. Aku melihat keseluruhan Belanjawan 2011 banyak menuju kearah dan mengheret Negara kita ke kancah perhutangan, jika Dana Negara yang sekarang ini hanya mampu RM165 Billion, sedangkan Belanjawan 2011 mensasarkan penggunaan RM213 Billion, mana wang baki itu akan kerajaan cari?

Peruntukan-peruntukan yang di wartakan oleh PM ada relevennya ada juga yang kurang relevennya. Tahukah kita kalau untuk menjadi Negara maju, perkara pertama yang harus dihapuskan oleh pemimpin adalah kemiskinan. Selagi tahap kemiskinan Negara masih lebih 30% kita masih belum mencapai tahap yang sepatutnya. This part some will say, blame yourself if you not rich or you are the beggar! Yes you are right, money not come from the sky, you need to struggle on yourself. But how this poverty happen, in some dictionary poverty happen because of wealthy people is exist - hahaha…its sound funny aite?

Let check out in this scenario

Calculate the monthly salary for the graduate, degree, executive live in KL, live in normal live no other side income (ni kalau ada yang pandai menjawab, ‘tu la, buat la bisnes online, tambah pendapatan, zaman sekarang kena buat 2 3 kerja barulah boleh hidup’…..hahaha)

Monthly income = RM2000 (assume, some might got lesser than that)

After EPF+SOCSO deduction the salary will be RM1750, then after that deduct the monthly paid, house rent (maybe room rent) RM250, then car (if got, might be kancil gift from parent, or buying 2nd hand car) RM300, petrol use for 1 month usage RM 250, phone bill roughly around RM50 or top up RM30 a month, don’t forget your PTPTN nanti tak boleh keluar Negara or takut tidur malam mimpi PTPTN -RM100, Cost makan sebulan RM10 X 30 hari = RM300, Tol RM2X2X22 = RM88 ( kalau pegi keja kemudian balik keja dan tak keluar di hujung minggu) then emergency money RM200 ( in case ape ape jadi in the middle of month) as life is unpredictable so what is the balance, saving lagi (patutnya saving tolak awal-awal masa dapat gaji.

This is normal scenario of student Degree grad at age 24 and salary RM2000 is consider lucky for a certain people who have no luck on job search they might be end up with Sales assistant or cashier in supermarket with the salary might be less or more around RM1200.

At 1st place, once graduate, most thing pop out in graduate ppl mind is, pay back PTPTN, might have a plan to get married, further study, have a car, have a house and tanggung parents, everything will looking back on the same thing and issue = MONEY.

For them to start life, if they want to made any personal loan, to start any business or any personal goal, they might be to pass thru all the term & condition, check on monthly salary whether pass or not, and the result might be can proceed or not.

to those who can't do personal loan might be do other way round, so its up to graduate to compare the decisions and start new life as real human likes your parents go thru before.

There is not much cost during our primary & secondary time as the fee still payable compared to other country, but towards to higher education, there is a lot of money needed on that time. We have PTPTN to support but then we still pay more as the interest is increase year by year, a lot of people refuse to pay because of that interest. As Malaysian people growing up I can see most of people aged 23 onwards is drown with debt. That’s why most people said that ‘ yang kaya semakin kaya, yang miskin bertambah miskin’

Compare Apple to Apple is simple words to express but is not simple thing do, every country have their own way to resolved their issue, dont compare our country to another country, their geography, their expenditure, their earning is just not same at all. Hasil bumi dan taraf hidup totally in different! some country who are the 'skulk' is getting paid! not like ours, other country their rental is per week not per month and some country they really proud when they have to pay the tax because they know what they are paying for. Like us is it we know the tax that we pay to who & why we have to pay the tax?

Maybe the transparency is needed. To me budget 2011, they should be give the attention to education part, to master students and more to research, as we know that negara kita sangat memerlukan penyelidik yang berbakat. Pengalaman aku semasa study, residence artist yg dtg bertandang datang dari negara lain, bila mahu buat meeting development masih juga dijemput warga negara lain untuk jadi pemerhati dan memberi buah fikiran, tetapi selepas pemerhati/residence artist pulang, wacana dari mereka satu pun tidak boleh pakai kerana mereka melihat dari sudut negara mereka bukan negara kita.

Dalam senarai budget itu aku agak tak faham dengan pembinaan 100 tingkat menara?ada sapa-sapa bleh explain?

I didn't blame PM for this Belanjawan 2011, some might be happy with it some might be not, most people have their reason why. Some people might be think is not reasonable, some thought it will brings more issue later.

To me, Malaysian just pray for our peace and let’s hope that our country become better and better.

Wednesday, October 06, 2010

Cameron Getaway

with my bos yang kecik aje , Ms Danielle, Joo Khim, Hijaz & my Abi ~ Farih

at Lata Iskandar with Husna & Raja Nur Maryam

The girls at our apartment

the boys , Jacky, Hijaz, Aneet, Kim, Abi ~ Farih, Joo Khim, Jane's Husband & Phontip Husband.
The Place
On the way Back to Penang
The Ring with Flower
Smell the roses
Raja Nur Maryam, Yu Jin Jang, Me & Husna
The Roses
The Roses
The Place
Me
The Couple
The 'Storeberi'
Again!
The Ring with Flowers
Again & Again
Me with Sunflower

Again & Again!!!

This one might be the longest post that I ever made. As this is my first time ever went to Cameron Highlands. Our trip start at 5.30am, as we have to gather 5 cars with 24 peoples in the journey. We gather at Dell and after that head to Sg Perak for breakfast before continue to Simpang Pulai then straight away to Cameron. Our 1st visit is at Bharat Tea Shop around 10am, after that visit Bee Farm before check in at Park Land Hotel and had our lunch at Brichang area. I’m lucky because Farih know very well the Cameron area, we went to most place, Tanah Rata, Ringlet, all the tea plantation, Strawberry Plantation and the most part I enjoy is shopping. But I got reminder from Farih that I can shop more in their night market, because we can bargain. You can find very cheap strawberry there, lagi lambat datang lagi murah harga dia, imagine 1 box strawberry yg besar tu diorang bleh jual 6 kotak RM20, kalau dah masuk malam sikit, siap satu tray RM15, kami beli berkotak2, tapi tak sempat balik penang semua dah habis di makan kat hotel. yang paling I gilakan mestilah bunga-bunga segar, siap bwk balik ros biru, putih, oren, pink & merah, 3 jambak RM10 je. tapi ros biru mahal sikit dari warna yang lain tu. Sayur-sayuran memag murah, 10 bungkus RM10, mane nak dapat kat Tesco harga mcm tu kan? After shopping at the pasar malam, then we have to prepare the food for BBQ and games. The games was fun and the people so sporting. lepas kenyang...ape lagi aktiviti tidur la...hehehe, tidur pun lambat sebab kenyang sgt, tapi yang best sgt kat Cameron cuaca dia la..sejuk, lagi-lagi sekarang ni musim hujan. part yang best skali part bangun tidur pagi tu...memang best la, sebab pukul 7 masih lagi kabus, then bila bercakap tu mulut berasap-asap, lagi mase malam time BBQ tu. Esoknya lepas jam 4 petang baru pulang ke Penang, siap sempat singgah ke Lata Iskandar & Kuala kangsar sebelum sampai Penang. lepas penat jalan, kami singgah ke urut kaki refleksologi, memang ringan je kaki, lps tu boleh lompat-lompat and bergambar-gambar lagi. Sesungguhnya Team Building yang di taja oleh Dell ni memang berbaloi, bermula dari detik tu lah I dengan my team mate I bleh berbaik2 dengan Thailand & Korea staff. Actually my department ada 3 orang je, then ada banyak segment and region thats why nampak ramai je. My bos yang kecik tu, Danielle memang I salute la sebab dia boleh handle ramai orang dengan bermacam-macam pe'el. Ape pun Im waiting for next team building Q4 :)

sape-sape yang nk bercuti memang i recommend Cameron utk korang, selain murah & boleh tengok tempat yang cantik-cantik, cuaca sejuk, memang berbaloilah...