Monday, December 23, 2013

2013

Kurang lebih 7 hari tahun 2013 akan berlalu, banyak suka duka yang aku lalui dalam tahun ni.
Adatlah hidup ada turun naiknya, yang penting jangan putus asa. Hidup cuma sekali dan nikmatilah dengan penuh bersemangat!

Tahun ini, tahun yang agak mencabar untuk aku, menyesuaikan diri dengan suasana kerja yang baru, tanpa teman-teman rapat, tanpa tunang dan juga tanpa keluarga. Sedikit sebanyak mengajar aku tentang erti sabar, dan sunyi. Tapi dalam tahun ini juga aku dapat bertemu kembali dengan rakan-rakan lama, berjumpa kenalan baru dan lebih faham erti sahabat sebenarnya.

Manusia pelbagai ragam, dengan kawan yang tikam belakang, kawan yang cuma kawan untuk ambil kesempatan dan kawan yang cuma berkawan atas sebab tertentu. Friends of benefit katanya...
Tahun ini, awalannya baik, aku sempat bercuti, ke Bandung, merehatkan otak sebelum overwhelm with load of works.

Kadangkala, tak semua indah, pasti ada yang ujian untuk uji kesabaran kita. Bulan oktober dan november adalah paling mencabar untuk aku, hal kerja dan housemate, aku bukan orang yang suka mencari masalah dan aku suka bersemuka dalam menyelesaikan masalah. Tapi ada sesetangah manusia suka menyelesaikan masalah dengan lari tanpa cuba berdepan dan berkomunikasi dengan cara yang betul. 

Pada aku perkara yang terjadi tu betul-betul buat aku lebih berhati-hati dalam memilih kawan, sebab seorang kawan yang baik akan lebih terbuka bila ditegur, dan untuk nota buat aku sendiri tak semua kawan yang kita tegur itu akan menerimanya dengan lapang dada. Semua manusia melakukan kesilapan, tetapi kalau kesilapan yang sama di ulangi acap kali, dan melenting bila ditegur, maka dia bukanlah kawan yang baik. Itu definisi aku. Lebih-lebih lagi yang mengamalkan amalan syirik. Minta dijauhkan dengan orang yang macam ni.

Kawan mungkin bukanlah orang yang terlalu rapat dengan kita, sekadar kawan bila ada, bila perlu. Tapi jangan silap langkah, sebab kawan yang bila ada bila perlu macam ni lah yang akan merosakkan silaturrahim yang lainnya.

Kita berkawan bukan mencari musuh. Aku memang geram tapi tak sampai berdendam, cumanya untuk berbaik semula tu mungkin tidak, sebab kata-kata yang dia hamburkan melalui Facebook dan cerita yang bukan-bukan itu terlalu sakit untuk ditelan.

Tetapi tak mengapa, Allah ada, cuma dia yang tahu kebenarannya. La Tahzan. Sesungguhnya aku tak mahu bersedih kerana manusia yang belum tentu suci hatinya, air mata yang mengalir moga jadi penyembuh luka.

Alhamdullilah, pengalaman yang berharga untuk tahun ini.

Tahun ni juga tahun pertama aku tanpa sebarang komitmen dengan Arts ED, I missed doing it.I wish i got chance on next year. Is like something missing in my life. I never stop and failed joining Arts ED event since last 2006 and on 2013 I didn't do at all. I missed running project errands, missed talking to the kids, meet the parents and I feel that I left behind. Seeing most kids that I teach / facilitate before growing and be adult now and able to speak up their mind. Amazing and gosh, how times flies!

Untuk tahun hadapan, tiada apa yang aku harapkan selain mengharapkan semua yang baik-baik untuk hari yang mendatang untuk aku dan orang disekeliling ku, murah rezeki dan lebih berkat. Amin.






Credit - Doa

Thursday, November 14, 2013

Love Your Life


Alhamdullilah, segala yang dihajatkan sudah disempurnakan. Apa yang dirancang kian menjadi kenyataan. Sungguh, semakin lama cinta yang disemai ini kian kuat, dan tak kan mudah rapuh. Akarnya biar kuat, biar utuh. Amin Amin Ya Rabbal Alamin....




A message from my fiance - 'bunga untuk sayang' really made my day



Anak sepet - tak sure apa nama yg my future mother in law bagi, hope nama yang comel la
dia siap warning lagi, nanti dah kahwin kena amik semula sepet...



Thai Movie that I watch recently, best and lovely. ceritanya mungkin biasa tapi plotnya menarik. Thumbs up!




Hand bouquet  that I made for my sister wedding.




My pretty sister during her solemnization 


While waiting for the akad, my attire was sponsor by my mum head to toe, thanks Mak..


Credit photo from google

To my fiance, wish our love till jannah and bersabarlah menanti hari ijabkabul kita... :)

Wednesday, October 02, 2013

Dolls









Comel sangat, I dunno...I just love dolls since I small. it just too cute.
I wish I can have them all...

Sedikit


Yang diperlukan hanya sedikit perhatian
Yang diangkan hanya sedikit kata-kata manja
Yang dimahukan hanya sedikit rasa disayang
Yang diinginkan hanya sedikit rasa hormat

Yang diharapkan cuma sedikit

Tapi yang sedikit itulah yang susah...





Friday, September 27, 2013

Just Damn True


Photo Again

Banyak cerita, tapi biarlah cuma sekadar gambar yang berbicara 



Reunion kecil-kecilan - ex SMKTA masing2 dengan anak...




Latest photo of mine, about to out for lunch date with Mr Fiance on last  2 weeks.



Hard Rock Cafe Melaka



Mr Fiance in fitting room, trying out his baju raya



trying new rayban and I love it!


During Hari raya 


My Cutie Pie ~ Sofea 




Sometimes is good  to out without make up, just to let your skin 'breath'


This one paling 'epic', the photo taken when we both just about to know each other
nearly 4 years ago and yes, till now we are still crazy in love!

Thursday, July 18, 2013

PicStory Mory Morning Glory

Layan kan je gambar dengan 'kapsyen' yang diberi tu eh, ni tahap rajin update blog baq hang! sapa tak kuat iman jangan tengok tau!




Dinner last few months kot sbb mase tu kecewa tak dapat nak makan ikan bakar masa balik Penang, then gigih masak Ikan bakar siakap, sayur bayam dengan tempe goreng for dinner



My 1st try buat mee bandung, bos pun puji sedap..malu jap :)



Asam pedas Johor, my favourite, and this one memang dah banyak kali buat :)




Haaa...ni semalam try buat, nasi minyak yang tak berapa nak minyak, sebab less oil
gambar kurang jelas sebab phone tak canggih, bleh la tera tu no...



Kurma daging request by Emma, kalau selalunya I buat kurma ayam, sebab my fiance selalu request. his favorite dish



When I left Dell, there is mixed feeling..but I know that time I made right decision




The corner of the room in the old house that I rented in Penang




Before go to work, send the photo to Mr Fiance... :)




Gala dinner DHL in Majestic Hotel...make up sendiri, tak pakai mascara, x pakai bulu mata palsu sebab I rimas, but effect the eyeliner was awesome!


While waiting for Mr Fiance so ambil gambar dulu



Last day in DELL....





Bandung Trip




Bandung trip





Bandung Trip





Bandung Trip





I missed sepet soooooo muchhhhhhh, now 'she' with my future MIL, thanks mak tolong jagakan budak nakal ni :(




This is truly bff sebab we can carry it everywhere, can read it whenever you want, accompany bila bosan 




This is what I am wearing today :)

Wednesday, July 17, 2013

Puasa oh Puasa

Morning!
Walaupun dah tak pagi lagi...
Macamane puasa semalam? Ok tak?

Tahun ni I macam biasa masih menyambut berbuka dan berpuasa di rumah sewa. Alhamdulillah, kita masih berpeluang menyambut Ramadhan dalam suasana yang tenang dan aman damai. Tp tahun ni lain sikit sebab menyambut puasa di KL and this time I ada housemate cik Emma Z.

As a penangites referring to Emma and orang yang duduk lama kat Penang macam I ni, memang we will complaint about food. Sepanjang I duduk kat KL ni and keep try new place utk makan, still lagi tak kena dengan tekak. Tiap kali balik penang memang makan tak ingat la, jenuh heret Farih and Ratna suh bawak pusing Penang pegi tempat makan yang I suka makan.

Masa bulan puasa ni, macam-macam makanan ada, dan sedihnya dah puasa ke 8 tapi satu bazar pun I tak sempat nak pegi. Semuanya sebab kerja yang melambak dan bertimbun, bila dah siap-siap nak balik rumah, masa tu dah pukul 6, memang tak sempat la nak membeli di bazar, dengan jam lagi. Sudahnya, singgah je la dekat warung kuih dekat dengan ofis tu, kalau rajin sikit I pun masak la apa yang patut.

Tapi, tahun ni selera makan I pelik sikit. selalunya masa berbuka orang akan makan lebih sikit then masa sahur makan yang setakat kurma dengan air je. I pulak terbalik, masa berbuka I makan kuih je, kalau makan lebih sikit boleh muntah, dah beberapa hari macam ni. Bertabahlah wahai badan, jangan sakit2 ok. ada 20 hari lagi untuk mencukupkan rukun Islam ni. I wish I dapat puasa penuh tahun ni.

Tahun ni juga alhamdullilah, puasa ke 3,4 & 5 I dapat balik Johor, seronok betul sebab bos offer cuti. Maklum lah cuti tahun baru berusik 2 hari je, jadinya dia offer la suruh ambil cuti minggu lepas. Pandai pulak bos ni ambil hati I eh. Ehem..ehem sepanjang dah nak masuk quater 2 kerja di tempat baru ni, alhamdullilah I tak pernah ambil MC. Hope boleh dapat perfect attendance! I bukan jenis yang suka nak ambil kesempatan untuk MC sesuka hati macam sesetengah orang. even masa kerja di DELL for 3 years, my MC boleh dikira dengan jari. Harapnye rekod tu masih boleh di pertahankan.

Ape pun dimana jua kita menyambut Ramadhan, di mana pun kita kena berbuka puasa, di dalam bas ke (aku la tu, masa ahad lepas) di pejabat ke (aku jugak sbb semalam keja menimbun), di dalam kereta (contohnya my fiance sbb jalan jem kat penang) dalam lrt (tak pernah rasa lagi) dan dimana-mana la, di luar negara ke, harapnya Ramadhan ni akan jadi yang lebih baik dari yang sebelumnya. Lebih berkat dan lebih di manfaatkan dari tahun sebelumnya.






Teringat roti perisa pandan yang I makan dekat Bandung tiap kali waktu sarapan, kat Malaysia ada tak?


Bazar Ramadhan sekitar Lembah Kelang


p/s Baju raya dah siap..thanks Mak sebab siapkan cepat :) , tak sabar jugak nak buka puasa dekat penang minggu depan. 



Tuesday, July 09, 2013

Ramadhan Al Mubarak

July 2013, tinggal 1 hari je lagi umat Islam akan berpuasa. Alhamdullilah... bertemu lagi kita dengan Ramadhan




Harap Ramadhan kali ni lebih bermakna dari tahun-tahun sebelumnya. Lebih diberkati. Lebih di manfaatkan dengan ibadah. Kalau boleh nak luangkan masa dengan terawih.

Jangan lupa niat puasa ye kawan-kawan :)

Wednesday, June 12, 2013

Berjuta Rindu

How much I missed blogging!

Finally, I got chance to update my blog.
February was an amazing month! I have moving to pursue new career development and guess what I moving to KL after 8 years plus stay in Penang.

Thank you to everyone for the opportunity given!

Adjusting the new environment, new friends, of course new field  and for sure new work load is just so wonderful. But pity to my fiance as him have to be far from me, but it look on the bright way, the love between us is growing!

We start to use WeChat, exchange photo, crying over the phone (I la yg menangis tu!)

Yang penting, most every week I balik Johor, my mum excited, sbb I selalu balik. My routine now, kalau tak  balik Johor, I pegi Penang.  





Counting the days for Mr Fiance datang KL pulak minggu ni.. :)



Wednesday, January 30, 2013

Holiday 2012 & 2013 part I

I now its pretty late to post the story, but I think I should post it so boleh la buat cerita klasik untuk masa depan. First of all my holiday start on end of last year 2012. Which me and all my bff went to kl and meet up with other bff that just work in KL. So start 27hb till 1hb its holiday mood. nothing much to do in KL accept makan, chit chat, shopping and the most important part is, shopping at Ikea.

Layan pic kat bawah. There is a lot of photo to show. Tapi takkan nk upload semua kan. Seriously, I never went to Aquaria before. This is will be first and last, melainkan if I ada anak, then dia merengek2 nak datang sini, kena la ikutkan jugak kan...hahaha.

me with Nilam, Ratna twin

me with Fedos & Pejul

Me with Fedos


Nilam with Fedos

Then Ikea is the best, benci gila tengok barang rumah yang cantik-cantik tu. nak borong barang yang besar-besar tu kena bawak lori la. tak kan nak bawak balik guna keta yang kecik tu. tu pun nasib la pegi dua kereta, If tak ada pulak yang balik naik bas sebab barang penuh. So few days in KL then balik Penang, keja few days (2 hari je keja) lepas tu datang KL balik lepas tu Bandungggggggggg....... (berapa byk lepas la)

Actually, lama dah plan pegi Bandung, since last May. Then Fadz, settle kan all the tickets. mase tu ada promo, so grab la. Memang plan nak pegi Jan 2013. Its like fresh treat for new year. Fresh treat la sangat...pokai u olls pegi Bandung, sebab shopping sakan.

There is a lot of changes, booked ticket on May, then October AA bagitau no more fly from Penang to Bandung. So ticket have to cancel get voucher or fly from Penang to Jakarta, or from KL to Bandung. but have to add in some money la. Its kind difficult to us, but Fadz manage to run the errands without any extra fees, then we decide to fly from KL to Bandung, with the same date. just timing tu la, banyak kali tukar. Adat la kan. I went with my Fadz, Kak Neni & Kak Ella. Its a girl trip,


We arrived at Bandung around 6pm. Bandung welcome us with raining. Sampai airport, supir dah tunggu. Then terus ke hotel, settlekan check in. We stay at Orange Homes. Then around 8pm macam tu we all keluar balik and start shopping at Rumah Mode.

To be continue.