Posts

Showing posts from April, 2011

HatYai Story Part II

Image
Sun rise with the bright smile - Welcoming Us

Sumber dari SINI

We reach Changlun, Kedah around 7.30am. Had our 2nd breakfast (baru jalan 3 jam dah ada 2nd breakfast) & get our passport to prepare the arrival & departure pass before it submit to Thai border. After 30 minutes we reach Bukit Kayu Hitam, Malaysia custom. After screening (you can choose whether to use normal screening, means go to the counter or auto screening is like you have to pass one machine look like a train pass commuter, put the passport then place your right thumb until it turn to green)

After that, our group sampai kat border pass Thai, bring all the bag that bring in then go to the counter to get the passport to chop. If you go by a group the chop is free, but if you go by individual you have to pay RM1 per chop.
When you reach the border you can feel the Thai already sebab sempadan Thai memang meriah, you can see all the women sells the food in every road side. That area call Dannok. We had to move to Sadao…

Hat Yai Story Part I

Image
Sawa Dee ka...Khun sabai di mai? Chan sabai di ka... chan rak Meuang Thai!
Hello...how are you? I am fine...I love Thailand!

Hehehe...nak tau ari tu I sempat belajar bahasa Thai dengan my collegue, Lim Teik Lai mase dalam bas, on the way ke Hatyai. Sempat la know few words & rules how to speak Thai. Basically women say "ka" at the end of a sentence while men say "krap" & women is 'chan' & man is 'pom'.

So I need to know few words in order for me to survive in Hat Yai.

I packing my stuff 1 hour before nak bertolak. My house to Dell around 10 mins sebab tak jam. Boleh budget masa la kan...my bf ~ En Abi dgn muka sememeh baru bgun tido antar I pegi ofis, I senyap je mase on the way tu sebab kalau brbual mesti I nangis sebab dia tak bleh nak ikut....

Sampai ofis, few friends dah sampai. Sementara tunggu bas, we all mingle around, sebab this trip we all boleh bawak friends & partner. So introduce my En Abi kat another bf friends & my new m…

Selamat Malam Malaysia

Selamat Malam Malaysia
Sebab I dah nak bertolak ke Hatyai, Thailand ni

.

.

.

.

.

Sedih sebenarnya, sebab yang I plan tak menjadi
Maksudnya ALLAH tak mengizinkan :)

En Abi sepatutnya ikut sekali
Hotel & transport semua dah settle since last month
Tapi atas sebab yg tidak di ingini, En Abi tak dapat ikut
This is something to do with his work.
I kena redha walaupun tak redha sebenarnya
(redha ke tak sebenarnya?)



Actually, I excited sangat nak pegi sebab nak berjalan dgn En Abi & shopping
Bila dah jadi macam ni, rasa macam tak semangat pun ada...
Nanti semua yang pegi tu my Dell team mate, but all are chinese & they all ada plan dah nak pegi mana.

Of course I pun dah ada plan nak buat apa dengan En Abi tapi....
semuanya tak jadi & I kena travel alone.
I siap dah ada MUST visit list tau!


I sebenarnya macam tak percaya je kena pegi sorang-sorang ni
Mintak-mintak la En Abi tu buat lawak je, tp memang bukan lawak pun
Sebab Bos pun kena sekali...arghhh tidak, I masih tak dapat terima kenyataan ni!

Bye…

Save & Shopping

Image
Mac 2010 - me after Puteri Hang Li Po Musical with my blue sling bag Dec 2010 - With my ex manager, during Dell Dinner in HR - clucth Coach hitamJune 2009 - during Emma wedding, with my rattan Pink bag
April is coming! (dah setengah bulan baru nak kata April’s Coming)And I got reminder to stop all thing that I love to shop by My mum & En Farih.
Dress or Shirt – bleh ke tahan utk tak beli walau sehelai blouse dalam 8 bulan ni? Jangan tanya la harga berapa sbb kalau kira2 balik mmg rase menyesal ~ menyesal jap je...
Brooch or sepit rambut – ok, brooch mmg byk tp I x bleh tahan kalau tengok design or warna dia yang cantik tu. Memanglah dh pakai tudung, tp kat rumah pun msti nak pakai sepit gak sebab rambut dah panjang ~ sebenarnya saja nak melawa dlm rumah....
Majalah or Novel – I gila beli majalah sbb suka tgk latest fashion style & tambah general knowledge. Mingguan Wanita I suka part masakan & info rumahtangga + fashion, Women Weekly is must have, Rapi – utk info kesihatan, M…

I Love Her

Image
copy from Thalia bio
I love her because she born on the same date with me (not same year) I love her because she is luvly lady I love her because she is fashionable I love her because she is Thalia
Ladies, Enjoy her songs Lets dance together!