Thursday, December 31, 2009

Selamat Tinggal 2009

2009
Terima Kasih untuk memorinya
.
.
.
Pahit
Tawar
Manis
Terlalu Manis
Semua Ada, Cukup Rasa
.
.
.
Selamat Tinggal!

Selamat Datang 2010


Azam baru ?
tiada!
cuma harap yang lebih baik dari yang tahun ini, dimurahkan rezeki, dipanjangkan umur dan jodohnya berkekalan ~ cukup!

Wednesday, December 30, 2009

Hari Ini

Ini hari yang paling mual
Semua jadi tak kena
Aku habis kata
Aku marah
tapi tak tahu pada siapa
Aku benci
tapi tak tahu apa yang aku bencikan
Hidup aku, mungkin...

Orang kata aku sudah cukup sempurna
Dapat yang aku mahu
Buat yang aku suka
Itu yang orang nampak

Hati aku?

Tuesday, December 29, 2009

Ko-Tai Penang II


















Thanks to the Jerome Quah & Chen Yoke Pin for the photo.


For those who missed our performance on last 27th Dec, you still can catch us in the other venue on 2nd Jan 2010@Fort Conwallis, Georgetown, 8.35pm and 9.35pm or 3rd Jan 2010@Reservoir Garden, Ayer Itam, 8.35pm and 9.35pm.

Saturday, December 26, 2009

Aku, Aku & Aku

i
Kalau mampu aku jahitkan perca mimpi semalam
Agar bisa ku buat alas tidurmu hari ini
Meski tangan ku bakal luka dengan jarum sengsara masa depan
Aku buat demi kamu
Janji aku, Janji kita

ii
Benarkah hatiku sudah mati
Mati rasa,
Rasaku sudah mati dengan hatiku yang sudah kecai
Untuk esok aku tidak pasti
Sebab jiwaku hari ini telah ranap
Hati ku sudah kecai
Jadi serpih
Hilang jauh jadi debu
Terbang pergi jadi puing

iii
Erotis dihujung kaki senja
Bersama mega jingga
Malam mula melebarkan dakapannya
Sedia minta aku rebah di dada malam
Hakikatnya aku resah esok subuh
Meski dingin rasa itu bisa beri aku tenang
Hatiku tetap berombak kencang....

Tuesday, December 22, 2009

Jahanam!


Hati

Kan senang jadi orang takde perasaan
Tak payah kau nak bersakit menahan rasa

Kan senang jadi orang jahat
Tak payah susah nak jaga hati orang

Kalau boleh dirobek keluar hati aku
Tunjuk pada dia
Hati aku yang pernah ditoreh
Kemudian dilapah
Sesudah itu dicarik
Dan lalu dipijak-hancur-lumat!

Ah! Bodoh….
Dari aku robek hati aku
Baik aku korek keluar hati dia
Mari aku lihat
Hitamnya hati dia
Busuknya hati dia
Buruknya hati dia
Sialnya dia!

Perasaan jahanam memang buat kau rasa macam haram!

Terima kasih yang pernah toreh-lapah-carik-pijak bagi hancur lumat hati aku
Semoga senang hidup kalian dunia dan akhirat.

Terima kasih, moga itu tak pernah jadi pada kamu
Doa banyak-banyak agar hidup kamu jadi berkat dengan buat aku begitu!



*ignore bebelannya sebab semalam dia flash back Apr-May 2009 EVENT.

Saturday, December 19, 2009

Hijra 1431

DOA AKHIR TAHUN

Bismillaahir-rahmaanir-rahiim
Wa sallallaahu ‘ala sayyidinaa wa maulaanaa Muhammadiw wa ‘alaa aalihi wa sahbihii wa sallam.
Allaahumma maa ‘amiltu fi haazihis-sanati mimmaa nahaitani ‘anhu fa lam atub minhu wa lam tardahuu
wa lam tansahuu wa halimta ‘alayya ba’da qudratika ‘alaa uquubati wa da’autani ilattaubati minhu
ba’da jur’ati alaa ma’siyatika fa inni astagfiruka fagfirlii wa maa ‘amiltu fiihaa mimma tardaahu wa
wa’attani ‘alaihis-sawaaba fas’alukallahumma yaa kariimu yaa zal-jalaali wal ikraam,an tataqabbalahuu

minni wa laa taqta’ rajaa’i minkaa yaa kariim, wa sallallaahu ‘alaa sayyidinaa Muhammadiw wa ‘alaa ‘aalihii wa sahbihii wa sallam

Ertinya:

Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Semoga Allah melimpahkan rahmat dan keselamatan kepada junjungan kami nabi Muhammad SAW,
Beserta para keluarga dan sahabatnya.
Ya Allah,segala yang telah ku kerjakan selama tahun ini dari apa yang menjadi larangan-Mu,sedang kami belum bertaubat,padahal Engkau tidak melupakannya dan Engkau bersabar (dengan kasih sayang-Mu), yang sesungguhnya Engkau berkuasa memberikan siksa untuk saya,dan Engkau telah mengajak saya untuk bertaubat sesudah melakukan maksiat.Karena itu ya Allah, saya mohon ampunan-Mu dan berilah ampunan kepada saya dengan kemurahan-Mu.
Segala apa yang telah saya kerjakan, selama tahun ini, berupa amal perbuatan yang Engkau redhai

dan Engkau janjikan akan membalasnya dengan pahala, saya mohon kepada-Mu, wahai Dzat Yang Maha Pemurah, wahai Dzat Yang Mempunyai Kebesaran dan Kemuliaan,semoga berkenan menerima amal kami dan semoga Engkau tidak memutuskan harapan kami kepada-Mu, wahai Dzat Yang Maha Pemurah.
Dan semoga Allah memberikan rahmat dan kesejahteraan atas penghulu kami Muhammad,keluarga dan sahabatnya.

Amin yaa rabbal ‘alamin.

DOA AWAL TAHUN

Bismillaahir-rahmaanir-rahiim

Wa sallallaahu ‘alaa sayyidinaa wa maulaanaa Muhammadiw wa ‘alaa ‘aalihi wa sahbihii wa sallam.
Allaahumma antal-abadiyyul-qadiimul-awwal, wa ‘alaa fadlikal-’azimi wa juudila-mu’awwali,wa hazaa ‘aamun jadidun qad aqbala nas’alukal ‘ismata fiihi minasy-syaitaani wa auliyaa’ihi wa junuudihi wal’auna ‘alaa haazihin-nafsil-ammaarati bis-suu’i wal-isytigaala bimaa yuqarribuni ilaika zulfa yaa zal-jalaali wal-ikraamin yaa arhamar-raahimiin, wa sallallaahu ‘alaa sayyidinaa wa maulaanaa Muhammadiw wa ‘alaa ‘aalihi wa ashaabihii wa sallam

Amin yaa rabbal ‘alamin

Ertinya:

Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Semoga Allah senantiasa melimpahkan rahmat dan keselamatan kepada junjungan kami Nabi Muhammad SAW, beserta keluarga dan sahabatnya.
Ya Allah Engkaulah Yang Abadi, Dahulu, lagi Awal. Dan hanya kepada anugerah-Mu yang Agung dan Kedermawanan-Mu tempat bergantung.
Dan ini tahun baru benar-benar telah datang. Kami memohon kepada-Mu perlindungan dalam tahun ini dari (godaan) setan, kekasih-kekasihnya dan bala tentaranya.
Dan kami memohon pertolongan untuk mengalahkan hawa nafsu amarah yang mengajak pada kejahatan,agar kami sibuk melakukan amal yang dapat mendekatkan diri kami kepada-Mu wahai Dzat yang memiliki Keagungan dan Kemuliaan.
Semoga Allah senantiasa melimpahkan rahmat dan keselamatan kepada junjungan
kami Nabi Muhammad SAW,beserta para keluarganya dan sahabatnya.

Amin yaa rabbal ‘alamin


credit to aryu.wordpress

____________________________________________________

'Ya ALLAH, untuk semua yang telah Kau beri aku panjatkan syukur. Sesungguhnya kesabaran dan keikhlasan yang aku bina telah bercambah jadi kekuatan, dan kebahagian yang aku kecapi hari ini atas redha dan kurnia-Mu untuk ku. Aku mohon berikan kesenangan buat kedua ibu bapaku yang membesarkan aku tanpa kenal erti jemu dan putus asa. Permudahkan rezeki kami. Dan aku mohon lancarkan dan permudahkan urusanku, lapangkan fikiranku. Lindungi keluarga ku dari musibah dan jika dugaan itu yang terbaik buat kami aku mohon berikan aku kekuatan untuk itu Ya ALLAH. Kurniakan kami kesihatan yang baik juga akal yang cerdas. Kepada seluruh ahli keluarga Ku yang sudah meninggal dunia, tempatkan mereka dikalangan orang-orang yang beriman. Dari Mu kami datang dan kepada Mu jua kami kembali, amin, amin, amin yaa rabbal 'alamin'



Tahun Hijra 1431

Tahun ini yang ku harapkan

Kesihatanku
Rezekiku ~ lebih baik dari yang sebelumnya
Jodohku ~ semoga yang kami rancang berjalan lancar

Monday, December 14, 2009

Ko-Tai Penang

Adoi! rindunya kat u! (u ~ means blog i)

Hari ni baru ada masa nak tengok blog ni, rinduuuu...
seriously past 2 weeks memang sangat hectic, life pun macam kucar kacir sebab busy sangat (cheh! ayat x bleh blah)
4hb hari tu, im going to KL for the USM eduShowcase 2009, until 6th dec then sampai Penang on 7th then, on 8th evening datang balik KL for the exam on 9th morning, then lepas abis exam around 2pm balik semula Penang, ngam2 sampai Penang kul 7pm, rehat jap then kul 8pm went to USM for Ko-Tai Musical rehearsal until 11pm...damn tired! coz esoknya keja macam biasa.

and i terjatuh during rehearsal malam tu, lagilah bertambah sakit+penat. Actually, we rehearsing a plastic scene, and we have to do robotic dance, every movement must be sharp! and my buddy Fok Meng for that scene tertolak I kuat sangat, apa lagi I jatuh menggelongsor sebab lantai tempat I berlatih tu jenis kayu licin, kalau i x cepat-cepat break confirm i langgar plak musician yang ada kat my right side. So, my jeans koyak sebelah, lutut I 1 berdarah, lagi satu melecet and my face pun melecet sebelah kiri. Pagi bila pegi ofis semua orang tanya sape tumbuk i? hahaha...i cakap I tumbuk orang adalah...orang belum berani lagi tumbuk muka I ni...

last week, we busy rehearsing for press conference preview. The press conference is on yesterday,13th Dec and it awesome! everyone likes it and cant wait to see the whole performance. In this performance i got chance to learn poping dance, robotic dance and breakdance, and its really amazing! ~ thanks Aida Redza
I love this production, because of the process. This one is a scriptless theater, the director just give us time line and the scenario, actor & actress have to find our own words to say the line. in the other hand all the actor&actress have to do research by our own, to make sure that we understand the story and the character as well. same goes to the movement part, our chareographer give us the dance step, and we have to work by our own to put the element base on our character. its really challenging and really fun to work with!


who have time on this date, come & catch us in
KoTai Penang
27th Dec 2009 ~ first show 8.15pm , Second show 9.00pm
Venue : Armenian Street,Georgetown

2nd Jan 2010 ~first show 8.15pm , Second show 9.00pm
Venue : Fort Conwallis, Georgetown

3rd Jan 2010 ~ first show 8.15pm , Second show 9.00pm
Venue : Resevoir Garden, Ayer Itam


pic i memang takde dalam poster tu, sbb mase photo shoot i sakit teruk, memang tak boleh nak hadirkan diri! tapi apepun I tetap akan perform.

' For myself..I'm not local, i'm from Johor...happen to join Anak Anak Kota on 2006, and then join Ombak Ombak Art Studio since then, follow all their performance either i one of the actor or become the stage crew. I follow all three performance which is a trilogy of Penang history, Kisah Pulau Pinang followed Ronggeng Merdeka and now Ko-Tai Penang is such a wonderful time to experience, it makes me more understand about Penang history, i think i know more about Penang compare to penang local itself and because of this production I love Penang more & more'

cant wait to buy a news paper! a lot of photos and story waiting for us!
__________________________________________________________________
Love Story

B : syg tgh btpe?
S : tgk tv, ratna cancel..x jd jumpe :-(
B : ok, syg tgk tv dlu eh..

after 1 hour

B : syg, bleh keluar jap tak?
S : keluar mane?
B : keluar rumah la..
S : haaa?
rupe2nya the boyfriend drive all the way dari Taiping,sbb I always busy & he so understanding, dia sanggup dtg curi masa utk jmpe I. Malam tu jugak dia balik, sbb I ada press conference esknya. Dia kata x mau kacau I keja.B...you are sooo sweeeeet, luv u so much!


Thursday, December 03, 2009

Lots of Story & Love

Hye peeps out there...

banyak citer nak update, banyak benda jadi minggu ni...

SAKIT
alahamdullilah...hampir 80% aku da recover, teruk kali ni demam+infection, maybe banyak sangat mkn antibiotik. so, system badan aku jadi malas and fully depend on antibiotic pills from 150mg & now 500mg...huh! mmg kena jaga2 la lepas ni.
sumpah! lepas ni da tak mau buat split..x mau buat exercise yang extreme! as long as my body can move, i can jump, my hand can flip gracefully...is enough already!

USM SHOWCASE@ IMPIANA&MANDARIN HOTEL KLCC
Kawan-kawan yang di KL, sila mari datang!
5 & 6 Dec 2009 @ Impiana KLCC

sesi persembahan 1 sesi pagi & 2 sesi petang

jam 10 pagi hingga 6 petang


ada showcase USM sempena expo education. tujuannya mempromosikan USM dan tunjukkan kat org ramai campus life in USM.
saya ada kat sana dari 4 hingga 7 Dis 2009 (nasib baik my director approve cuti, thanks Mrs Chian ~ love&hate relationship,huhuhu....)

KONGSIGELAP BATTLEFIELD GAME

it's on 5th Dec 2009

2.30pm till 7.00pm

Armenian Street, Acheh Street & Cannon Street

PESTA HERITAGE HEBOH ~ Street Festival

Banyak aktiviti lain selain KongsiGelap
Dah siap! tinggal nak main je...hopefully my asisstants can handle the game without my supervision! dont worry guys...I trust You!

PEGAWAI KEBUDAYAAN B41
tarikh exam dah keluar 9th Dec 2009, kat KL..saya pastikan saya buat yang terbaik. The boyfriend da amik cuti siap2,saya, kak wan & Ratna akan di ambil di Penang dan di hantar ke KL oleh the boyfriend...million thanks darl..really appreaciate it!

______________________________________________________________________

1 Dec 2009

Dr Kipli cerita tentang karya barunya, tajuk 'Jatiku'...dia bilang mahu puisi diselitkan semasa karyanya dipertontonkan. Mujur idea datang mencurah-curah. Dr Kipli cuma beri aku ideanya, ceritanya dan mohon aku karangkan puisi untuknya...
Lebih kurang 15 minit..Dr Kipli baca, puas hati...nah! hasilnya..


JATIKU

Daerah ku ini penuh warna
Tarinya gemalai pesona jiwa
Berlagu merdu irama desa
Serunai bambu alunan jiwa
Gendang rentak kakiku penuh rasa

Didaerah ini lagunya berjiwa
Jauh ditinggal anasir luar
Jauh dipencil dari rona pancaroba
Tapi jiwaku meronta-ronta
Mahu lihat daerah sana
Mahu bertukar rentak
Mahu berubah irama
Sungguh aku mahu!

Dari merdu aku mahu bingit
Dari gemalai aku mahu yang tangkas
Gerakku bertukar rupa
Gerakku bertukar jiwa
Gerakku bertukar rasa

Pedih kakiku
Pedih tanganku
Lebih pedih jiwaku
Lebih pedih rasaku

Rupa yang mahu aku tukar
Bukan jiwaku
Bukan jatiku

Sesak aku dengan bukan aku
Irama bingit itu bukan milikku
Yang pantas itu bukan milikku

Aku kembali ke daerah itu
Jatiku rupanya jadi jitu
setelah itu...
Jatiku itu aku
Jatiku itu aku
jatiku itu aku...
Jatiku tetap satu
Satu itu jadi aku
Hatiku, Jiwaku, Rasaku
Jatiku...

DeanaAmane@Pelenggang Cahaya

Tuesday, December 01, 2009

Doa Untuk Kekasih


Ya Allah….

Seandainya telah engkau catatkan
Dia milikku tercipta buatku
Satukanlah hatinya dengan hatiku
Titipkanlah kebahagian antara kami
Agar kemesraan itu abadi…

Dan ya Allah… ya tuhanku yang maha mengasihi
Seiringkanlah kami melayari hidup ini
Ketepian yang sejahtera dan abadi

Tetapi ya Allah…
Seandainya telah engkau takdirkan
Dia bukan miliku
Bawalah ia jauh dari pandanganku
Luputkanlah ia dari ingatanku
Dan peliharalah aku dari kekecewaan

Serta ya Allah ya tuhanku yang maha mengerti….

Berikanlah aku kekuatan
Melontar bayangannya jauh ke dada langit
Hilang bersama senja nan merah
Agarku bisa bahagia
Walaupun tanpa bersama dengannya…

Dan ya Allah yang tercinta…
Gantillah yang telah hilang
Tumbuhkanlah kembali yang telah patah
Walaupun tidak sama dengan dirinya…

Ya Allah ya tuhanku
Pasrahkanlah aku dengan takdirmu
Sesungguhnya apa yang telah engkau takdirkan
Adalah yang terbaik buat ku
Kerana engkau maha mengetahui
Segala yang terbaik buat hamba Mu ini…

Ya Allah…
Cukuplah engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku
Di dunia dan di akhirat
Dengarlah rintihan dari hamba Mu yang daif ini
Jangan engkau biarkan aku sendirian
Di dunia ini mahupun di akhirat
Menjuruskan aku kearah kemaksiatan dan kemungkaran
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman
Supaya aku dan dia sama2 dapat membina Kesejahteraan hidup
Ke jalan yang Engkau redhai
dan kurniakanlah padaku keturunan yang soleh….

Amin, Amin, Amin..Ya Rabbal A’lamin

*ihsan dari cintadearhaniey.wordpress