Wednesday, February 23, 2011

Over Reaction III - MyBalik Pulau

Arts ED have a meeting on board today.
Here is the latest link regards the issue.

By Hafiz Zainuddin for Merdeka Review

By Suzy Sulaiman based on her experience working for Arts ED

By Khoo Salma Nasution founder of Little Penang Street Market

By U Jean former participants for The Malaysia Insider


Its rough writing from my side for the Speaking up for Arts ED, MalaysiaKini, Merdeka Review, Press & Media before editing & visual attach.

Pertama sekali, saya ingin menzahirkan kekesalan & kekecewaan saya terhadap isu MyBalik Pulau yang ‘sengaja’ di politikan oleh pihak tertentu untuk kepentingan mereka sendiri. Saya terkesima bila mengetahui isu ini diperbesarkan dengan ‘tagline’ hina melayu. Adakah individu terbabit yang memulakan isu ini tidak mengkaji terlebih dahulu siapa ARTS ED & apakah relevennya MyBalik Pulau ini diterbitkan?

Seperti yang dijelaskan berkali-kali & dalam keratan kenyataan akhbar, saya sekali lagi menegaskan ARTS ED merupakan badan bukan berasaskan keuntungan yang menjalankan projek pendidikan warisan secara tidak formal dengan mengunakan seni sebagai cara pembelajaran dan tiada unsur politik mahupun perkauman didalam setiap silibus pembelajarannya.

Bercakap sebagai individu dan juga bekas salah seorang pemudahcara (fasilitator) bagi program-program yang dijalankan Arts ED sepanjang 2006 hingga 2009, saya berharap isu ini tidak dibesarkan & dimanipulasi oleh mana-mana pihak. Soal DAP atau PKR adalah dalang dalam proses penerbitan risalah tersebut adalah tidak benar sama sekali. Isu yang dibangkitkan oleh ‘hero’ perjuang bangsa ini boleh disifatkan sebagai kehabisan modal untuk berkempen, manakala DAP & PKR pula member hujah bahawa ketika program itu dijalankan adalah semasa pemerintahan BN.

Pada saya ini bukan tindakan bijak. Ini contoh yang saya berikan, dalam cerita AI (Artificial Intelligence) manusia buat robot untuk manusia, dan manusia lain ‘menghentam’ robot kerana kononnya robot itu menghapuskan manusia, kenapa mahu di hukum robot itu? Kenapa tidak disoal kepada manusia yang mencipta robot tu? Dalam situasi Arts ED, kenapa BN atau DAP tidak bertanya kepada Arts ED sendiri sebelum membuat tudahan yang jelas melulu & tidak berasas. Sudahnya ARTS ED tersepit ditengah-tengah ketegangan kancah politik yang tidak berkesudahan.

Dah jatuh baru nak tengadah, memang tidak berguna. Ketika MyBalik Pulau menjalankan program pada sekitar 2005 hingga 2008 di Balik Pulau meliputi kawasan Kongsi, Titi Teras hingga ke Pulau Betong, tiada pula yang tampil memberitahu atau bercerita yang Balik Pulau ini dibuka oleh polan bin si polan, saat anak-anak desa ini menjalankan kajian, berpanas mengayuh basikal dari rumah ke rumah bagi mendapat maklumat, tiada pula yang tampil memberi panduan. Di mana YB Farid? Di mana Mohamed Nordin Mohd Nor masa itu? Mana Azman Hassan? Mana Abdul Said Hussain? Dimana ANDA-ANDA semua?


Yang peliknya, persatuan-persatuan yang tidak pernah didengar sebelum ini, berbondong-bondong ke balai polis membuat laporan polis, individu-individu yang mana entah datangnya membuat kenyataan dan dengan bangga melaungkan ‘kami pejuang bangsa’ & ‘Risalah MyBalik Pulau perlu dibakar’. Malah ada yang mengeluarkan kata-kata kesat seperti bangsat dan sebagainya, itukah yang dicerminkan sebagai pejuang bangsa? Fikirlah ayat yang baik sebelum menegur, bahasa mencerminkan bangsa.

Benarlah kata-kata, memusnah lebih senang dari membina. Kami di ARTS ED telah lama membina ikatan 1 Malaysia sebelum kata-kata itu wujud oleh Perdana Menteri kita. Kami bukan sahaja menerapkan kemahiran-kemahiran seperti menemubual, fotografi, seni lukisan dan seni lakon tetapi kami menyatukan kaum. Di mana kanak-kanak yang yang bersekolah di sekolah jenis kebangsaan cina & tamil bergabung bersama dengan mereka yang bersekolah aliran melayu. Adakah 1 Malaysia yang diwar-warkan itu cuma mimpi? Ke mana arahnya kalau yang perkara yang elok dan baru segar tumbuh di simbah api perkauman?

Tanyalah mana-mana bekas pelajar yang pernah menyertai program ARTS ED, apakah jawapan mereka? Mereka akan kata, baru mereka faham kenapa cina memasang colok dihadapan rumah mereka, kenapa kaum india berarak membawa Dewa Ganesh dan kenapa melayu perlu berpuasa. Menyatukan dan memahami budaya & bangsa lain bukan kerja satu malam. Ia kerja berpanjangan & usaha berterusan.

Ada juga yang marah, kenapa ditunjukkan gambar orang melayu memanjat pokok kelapa dan dibawahnya adalah monyet di dalam peta MyBalik Pulau? Apabila kita berfikir negatif memang kita akan dapat yang negatif sahaja.bagaimana dengan penjelasan ini, melayu panjat pokok kelapa, adakah hina pekerjaan tu? Hinakah sesiapa yang bapanya memanjat kelapa dan menjual kelapa untuk untuk mencari nafkah? Mungkin monyet yang di bawah itu adalah penolong pada tuannya & tuannya ingin mengajar monyet itu supaya lain kali monyet tu boleh menolong dia untuk buat kerja atau mungkin itu adalah giliran monyet itu berehat& giliran tuannya bekerja. Monyet tu bukan makhluk tuhan jugakah yang perlu rehat macam kita? Rasanya cukup disitu contoh saya, kerana kalau diberi sejuta contoh yang positif kalau pemikiran masih negatif, minda itu tidak akan kemana-mana.

Soal Melayu hina minta duit kepada ceti, ini lagi satu isu yang saya sendiri rasa mereka memperbodohkan diri mereka sendiri, ibarat menepuk air ke dulang, akhirnya terkena muka sendiri . Rasanya ramai kita-kita ini dibesarkan dengan cerita P Ramlee & melayu lama, dalam cerita-cerita tersebut ada ditunjukkan dalam babak dimana melayu meminjam duit kepada ceti & ceti datang minta hutang, jatuhkah maruah melayu? Kenapa tidak dibidas & dipotong babak itu? Dalam cerita sekarang ada juga babak drama Melayu kena tarik kereta sebab berbulan tidak bayar pada bank, jatuhkah maruah melayu? Keberlangsungan hidup itu bukan mudah, kalau tidak masakan ada anak muda kini yang ingin berkahwin terpaksa meminjam duit di bank-bank untuk memenuhi keberlangsungan hidup. Apakah bezanya? Bezanya ‘chettiar’ adalah bank zaman dulu. RHB, CIMB, Maybank dan lain-lain bank itu ceti zaman sekarang.

Cukuplah mengapi-apikan perkara yang tidak benar. Rasanya masih banyak lagi isu yang boleh mereka-mereka ini ambil berat. Sepatutnya usaha kami diberi penghargaan, jangan ulang peristiwa lembu punya susu sapi dapat nama. Peristiwa Pulau Pinang diwartakan sebagai Tapak Warisan Dunia oleh UNESCO masih segar dalam ingatan saya. Semasa program itu dijalankan ramai yang mencemuh tapi apabila sudah dapat, yang pergi mendabik dada dan meraikan itu siapa?

Alangkah kejam & taksubnya mereka, itulah warna sebenar orang yang tamakkan NAMA & KUASA.

Speaking Up for Arts ED,
Nordiyana Binti Md Aini (Diyana Aini/DA/DY)
Former Facilitator/Researcher for MyBalik Pulau Project


Monday, February 21, 2011

Over Reaction II - MyBalik Pulau


Updated: Isu MyBalik Pulau – so far Arts ED had face 20 reports from the various people & NGO's, Arts ED already give the cooperation on the investigation. We leave it to the police to investigate further on this issue. To all who support Arts ED, we are truly appreciating it. Here is the feedback & press statement from Arts ED.

MyBalik Pulau Memo - http://arts-ed.blogspot.com/

Isolation

Photo taken by Farih - during a Cameron Trip


I had few things running on my mind now. Life will not getting easier when a lot of things need attention from your side either it can be in your plan or unplanned. Every people I believe not playing a single role in their life, you could be staff to your boss, you could be a mother to a children, you could be a daughter to the parents, you could be sister to your siblings, you also a citizen to a state & not least you also a slave to your creator ALLAH SWT.

I always have a thought that I didn’t share with others because not all our thought is acceptable & it might be cause of conflict. I am introvert in person but can be extrovert on the certain situation, can be mean & selfish at the same time but not all the time.

‘Isolate’ – first time I heard that word when I enter USM, studied in theater (acting & directing, note : it is not an easy course) this Isolate / Isolation (Pengasingan)- means as detached, separated. How we can isolate all the body part? Such as your head, chest, body & hip? It comes by practice & knows the steps you’ll get it & it not takes only a month to get you be a master, it took me a year to get used to it.

How this ‘isolate’ can relate to our life, just simple. I took the isolation exercise & adapt to my life, because I think it same goes to life, you had a work / daily job that you had to focus, your time with your friends, family, love ones, yourself & your creator. I believe you must not mix it but it can be align as one. Like our body, we have different part but are inside one body.

How this isolate help you in life? This isolation help you the think more rational, accept one thing & let go another thing, accepting what you have current & try to release another part of yours but in the same time you’ll get back as yours.

Have you experience isolation? Yes I had, on last week is the latest isolation, because my flu & cough still not recover yet. It is the best thing; isolate you from being with others. Isolate yourself from other people until you recover. Personally, I take it as therapy, being at home; do nothing other than watching TV & read a novel. Make myself a cup of coffee put the flavor as I want, eating cheese cake (as I didn’t eat it for nearly 4 months) is sound so comfort right? Not forget playing with my helicopter (is a gift from my bf – S107 model come with Gyro) & listen the water pour into my small aquarium (a small world for my 5 guppies fish) it’s really perfect day that I ever had.


During that time, I try to forget all the hard time that I been thru in past, trying to let go & accepting present of my life. It ‘does remind me when I trying to accept the differences between me & Farih also quit hard at first. But I try to compromise & not ask to much be a best way. Because it’s obviously that I am women & he is man, we are come from different world. To made a decision to accepting him in my life is like dilemma as well, with 5 years age difference, I just wonder how is his thinking, is it same or he will be so childish? All the questions in my head gone when he made a 1st move to meet up my family & introduce me to his family. He is the 1st man ever that I bring home.

Experience nearly 1 year to be his gf, best friend, enemy, competitor & lover it’s really made me grow up & have different thought of another world. Together with him sometimes makes me feel that isolate to another world.
All I wish both of us will happily ever after.

No matter what, isolate can be interpret & be practice another way in your life.

Thursday, February 17, 2011

Over Reaction : MyBalik Pulau


**Pls noted tht MyBalik Pulau program NOT have any hidden agenda such as mentioned by Azman Hassan, NO RACIST, NO POLITIC,it just purely to educate youngster to get know their own living area, to understand the culture & it based on the Oral history from the old folks**
For those who think that I am pro BN or pro DAP/PKR you are absolutely wrong.
I am a NORMAL Malaysian who born in Malay Culture & love Malaysia.



First of all, I really want to express my disappointment & frustration on the issue that they talked about recently – Risalah MyBalik Pulau Minta diharamkan kerana menjatuhkan & menghina Melayu. Saman Menyaman pihak yang tiada kena mengena, Isu gunakan kerajaan.
Ya Allah, how silly they can act about it, the issue been politicized by the individual/party who do not know anything what is MyBalik Pulau Project. MyBalik Pulau is a one part of project runs by Arts ED, Arts ED is a NGO run the education program for a youngster to give them awareness about the heritage by using arts as the methodology of teaching.


Arts ED had work with childrens in rural & town area, schools, teachers & community. The participants come from various backgrounds around Penang, different race, different religion but Arts ED able to gather them in one group to do a program.

I hope this post able to help them to clarify a thing before it’s getting worse.
I am one of the facilitator/asst coordinator for the MyBalik Pulau Phase 2 fully involved & occasionally in phase 1 & 3. MyBalik Pulau had 3 phases, start from 2005 till 2009. All the phase is a process to invent MyBalik Pulau & Heritage trail Map for a tourist to come to Balik Pulau. We had gone thru long processed to make it happen.

The programs start with implant them the skills on writing, photography, interviewing & get them know elements of arts. Basically, to get them know their family history, their origin & Collecting Balik Pulau history from the old folks & community who born & live there. It just not that, it’s also recognize the trade that had only in Balik Pulau such as the goldsmith uncle & nutmeg farm, the traditional kuih/food s, the building includes Malays Traditional House, traditional shop houses & many more.

The impact of this Arts ED effort is larger than the time we had spend with the participants. The kids/participants know their roots, even they become much better on the study, the focusing & they had a new idea of their life path. Balik Pulau is consider rural area, orang yang bertanggungjawab menjaga sesuatu tempat adalah orang yang tinggal ditempat itu sendiri, dan kanak-kanak adalah antara individu yang paling sesuai untuk ditanamkan jatidiri sifat menyayangi tempat kelahiran mereka & berbangga menjadi penduduk tempat terebut.

And out of nowhere suddenly ‘Hero’ come out & said that the MyBalik Pulau is a ‘dalang’ for DAP/PKR, jatuhkan maruah melayu, hina melayu & macam-macam isu yang cuba di politikan seolah-olah macam tiada modal atau kehabisan idea untuk berkempen. I do understand that BN really want back Penang from DAP/PKR or what so ever, I pun harap that BN win (if BN win on the next election, it can stop all the non sense issue) because I memang tak sanggup tengok Racist Issue in our country.

I dunno who start to fire up this MyBalik Pulau issue. Untuk makluman semua semasa kami menjalankan temubual pada 2005 – 2008 dengan pendudk sekitar, bahkan dengan pejabat daerah sendiri, bertemu muka dengan YB (Pulau Pinang adalah semasa itu jajahan BN), YB yang bertanggungjawab juga adalah BN, bukan DAP/PKR, tidak pula mereka ceritakan yang membuka Balik Pulau ini adalah polan si polan, Soalnya KENAPA SAAT KAMI BERPANAS, BERTAHUN-TAHUN MENGUMPUL BAHAN TIDAK ADA SEORANG PUN YANG TAMPIL MEMBERI CERITA YANG SEBENAR, KENAPA BARU TAHUN INI MAHU DIBESARKAN ISU?seperti yg disebut oleh YB Farid, mana Mohamed Nordin Mohd Nor masa itu? Mana Azman Hassan? Mana Abdul Said Hussain? Dimana ANDA-ANDA semua? Semasa 2005-2008 saya sendiri tak pernah dengar nama Lim Guan Eng & YB Yusmadi (sedangkan semasa pelancaran MyBalik Pulau 2009, YB Yusmadi dtg minta kami print T shirt pun saya tak kenal , malah kami melayan beliau sama dengan orang awam yang lain yang mahu kami buat silk print pada baju putih yang kami buat secara percuma semasa hari pelancaran) mana hujah yang kata Arts ED is dalang for DAP/PKR? dan DAP/PKR also blaming the kerajaan negeri about this. Pada saya ini bukan tindakan bijak. Ini contoh yang saya berikan, dalam cerita AI (Artificial Intelligence) manusia buat robot untuk manusia, dan manusia lain blaming the robot sebab robot itu menghapuskan manusia, kenapa mahu di hukum robot itu? Kenapa tak di tanya kepada manusia yang invent robot tu? Dalam situasi Arts ED, kenapa BN atau DAP tidak bertanya pada Arts ED sendiri. Kaji apa & siapa Arts ED sebelum buat tuduhan yang melulu & tidak berasas.

Ada seorang hamba Allah kata, kesal kerana melayu dikatakan pelarian, dimana sanggup menggadai tanah untuk perkahwinan, maka dengan tidak semena-mena muncul berbagai persatuan-persatuan yang tidak pernah dengar wujudnya dulu, sekarang berbondong-bondong mendabik dada ‘kami membantah MyBalik Pulau’ dan membakar risalah berunsur pendidikan itu.

Ada juga yang marah, kenapa ditunjukkan gambar orang melayu memanjat pokok kelapa dan dibawahnya adalah monyet di dalam peta MyBalik Pulau – see how silly they can get? For your information, is not illustrate, it is a photo taken while we do interview & walk around the Balik Pulau. When we always think negative, we will always get negative. How about this explanation, melayu panjat pokok kelapa, adakah hina pekerjaan tu? Hinakah sesiapa yang bapanya memanjat kelapa dan menjual kelapa untuk untuk mencari nafkah? Mungkin monyet yang di bawah itu adalah penolong pada tuannya & tuannya ingin mengajar monyet itu supaya lain kali monyet tu boleh tolong dia untuk buat kerja atau mungkin it’s a turn to that monkey to rest & tuan dia pula kena kerja. Monyet tu bukan makhluk tuhan jugakah yang perlu rehat macam kita? Enough said…I rasa kalau diberi sejuta contoh yang positif kalau pemikiran masih negative, mana arah untuk kebaikan?

Adakah 1 Malaysia yang diwar-warkan itu cuma mimpi? Sampai bila mahu berbalah? Kalau mereka-mereka berkenaan bijak tangani emosi kenapa tidak ditanya dulu, betulkan kami jika kamu rasa kami salah, bukan tuduhan melulu yang tidak berasas, gambar orang melayu bergotong royong menyiapkan majlis kenduri tidak pula digemburkan? Tak banggakah melihat kampung-kampung di Balik Pulau itu, penduduknya masih amalkan budaya bergotong royong, tidak seperti kamu-kamu dibandar yang sudah mengamalkan catering bila mana2 majlis?
Saya masih ingat ketika Pulau Pinang di wartakan sebagai Tapak Warisan Dunia, under UNESCO, my former lecturer Janet Pillai (Liyana Pillai Abdullah) she’s the core person together with the few friends of her, playing an important role to get Penang as World Heritage & they been work hard on it, during that time banyak yang pandang mencemuh, mengata termasuk kerajaan, tetapi saat diraikan di Kuala Lumpur rombongan kami diketepikan dan kerajaan negeri mendabik dada pergi menyambut? Apa perasaan anak-anak yang terlibat sama? Can ask my students & friends how they feel about it.

Peristiwa berulang kali, Arts ED ditindas sekali lagi, email yang dihantar pada saluran berita tidak langsung di hiraukan, Arts ED dikecam habis-habisan, tersepit dengan perbalahan politik yang isu yang tidak munasabah. Jangan diapi-apikan soal perkauman. Penat usaha Arts ED menyatukan kaum. Tetapi ini natijahnya. Tanyalah sendiri kepada anak-anak yang bersama-sama menjayakan MyBalik Pulau, apa yang mereka rasa? Kebanyakan mereka berjaya, ada yang berjaya ke asrama penuh, adakah mereka benci Melayu? adakah yang Melayu membenci Cina? atau yang India rasa terpinggir? Tidak, sama sekali tidak.

Alangkah kejam & taksubnya mereka terhadap sesuatu yang dikatakan mencari NAMA & KUASA.

Find us at this link, getting to know us (although ARTS ED had produced very talented person in many years since the ARTS ED setting up)

www.arts-ed-penang.org
this is Marion d'Cruz from Five Art view
Five Art located in KL
http://www.themalaysianinsider.com/breakingviews/article/no-to-political-interference-marion-dcruz/


Thursday, February 10, 2011

Feb Love Months

Lama betul tak update lepas peristiwa tergempar tu.
Haih....bila malas menguasai diri memang macam tu lah.
I baru je lepas recover demam, batuk & selesema. disebabkan terlalu panas, sampaikan I kena tonsillitis. Doktor kata sebab demam terlalu panas. Masa demam tu nasib baiklah I ada kat kampung the bf, lepas balik kerja hari rabu tu the bf berkeras ajak balik, I pulak berkeras tak nak ikut sebab rasa nak demam. Ingat nak rehat to avoid letih on the road. Sampai malam tu pun rasa dah lain macam. End up on thursday mase 1st CNY tu, I memang tak boleh bangun. Malu je pegi rumah orang terlantar je kat bilik. Tapi nak buat macamane, badan I memang panas sangat, bila malam pulak sejuk yang teramat. Kesian pulak kat the bf, Cu & opah yang risau & terkejar2 cari ubat untuk I.
On friday we head back to Penang, but my fever still not ok.
Klinik yang I selalu pegi tu pulak still tutup, another klinik pulak tukar tempat lain. Luckily got another klinik nearest dengan tempat the bf keja, so he drove me there & wait till doktor to settle check I.
kesian dia, disebabkan I dia lambat nearly 2 hours masuk keja.
I really appreciate it, abi...thanks :)
Anyone yang tak tau ape tu tonsil, bleh check dgn check Cik Wiki & Cik Google ye.
It happen when your body overheaty, your tonsil become sore & swollen. It cause of infection as well.
There is no way for recover for this tonsillitis, it just you need to maintain it not become sore or swollen. If it swollen, surely you hard to swollow the food even worst your own saliva. So drink mor water or just go for minor surgery to remove the Tonsil, like remove the apendics.
Like myself i ever had really high fever previously but never worst like this. hurm...it shows that Allah still remember me!