Friday, July 29, 2011

What a life?


Life is an opportunity, benefit from it.

Life is beauty, admire it.
Life is bliss, taste it.
Life is a dream, realize it.
Life is a challenge, meet it.
Life is a duty, complete it.
Life is a game, play it.
Life is a promise, fulfill it.
Life is sorrow, overcome it.
Life is a song, sing it.
Life is a struggle, accept it.
Life is a tragedy, confront it.
Life is an adventure, dare it.
Life is luck, make it.
Life is too precious, do not destroy it.

Life is life, fight for it.


Mother Theresa Quote

Sunday, July 24, 2011

Lazy Sunday


Breakfast di taja oleh Husna

Bersama penaja percutian ~ Cik Husna

Morning Penang! (walaupun waktu sekarang adalah tengahari)
I'm just back from me'release'kan stress di puncak dan ber'AL' 4 hari.
Jadi mari kita bermalas-malasan di hari Ahad yang syahdu, makan makanan yang tak perlu bersusah payah untuk dimasak sambil melayan korean movie.

This is teaser ye...full story tunggu sehingga mood cuti hilang.

Selamat bermalas-malasan.



Sunday, July 17, 2011

My Sis & Aki Acompany

This is candid by En Abi at Tutti Frutti

Nadya is my 2nd sisters who 5 years younger than me, she just graduated.
So, last weeks she's coming to Penang to try her luck to find a job here.
I was excited, at least I ada kawan kat rumah nak bercakap. Actually I jumpe my sis ni last raya tahun lepas, lama kan? macam lah jauh sangat, padahal within Malaysia je. Tapi ye la...I kat Penang, she pulak study kat Pahang. Bila I balik Johor, dia pulak tak cuti.

Bila lama tak jumpa ni, mestilah banyak cerita nak share. sampaikan I tiap-tiap malam tidur jam 2a.m sebabkan dengar dia bercerita. Tapi seronok gile!

Sampaikan cerita masa kecik-kecik semua keluar. Lepas tu ketawa macam apa.

Tapi ni dia dah balik to attend an interview kat Johor, hope dia dapat!
Ape pun I doakan dia dapat kerja yang sesuai & harap sangat dia dapat kerja kat Penang, boleh stay dengan I :)


Me with Aki Uehara
Cuba teka umur Aki berapa?
Dia ni memang awet muda tau!

Aki is one of my Japanese friend. It almost 2 years that I didn't see her. She was studying her Master at USM since last 2005 (if im not mistaken) then we always work together in Penang heritage program. She is very good musician. In Japan she's teaching Music for young children. Lepas dia balik Jepun last 2009, I dengan dia cuma communicate kat Facebook je, so bila dia bagi tau dia cuti 2 minggu kat Malaysia, memang I excited la nak jumpa minah Jepun ni. Jangan tak tau dia fasih cakap bahasa melayu.

Masa mula-mula kenal dia dulu, I ingat dia tak fasih sangat. So sms dia pun dalam english, masa tu I was live near by dengan dia punya rumah, nak arrange nak jemput dia, dia reply 'hang nak amik pukul berapa?...I was like, 'hang??? wah minah ni kalah aku yang duk Penang. She use to guna words macam 'sat' , 'pi' 'hang', senang kata simple Penang la. En Abi kata, kalau bahasa Melayu pasar tu dia tak heran sangat, tapi kalau loghat Penang tu macam pelik la kan.

Masa jumpa Aki last Thursday, dia request kat I nak makan nasi kandar. So, I bawak dia pegi Kayu Nasi Kandar dekat dengan Bukit Jambul! Tengok betapa, Penang nya Aki.

Aki wanna bring her student to perform in Malaysia, somewhere on next year. Might be in KL & Penang. Nanti kalau jadi, I announce ye.


En Abi dan Tutti Frutti yang dia tak suka (konon je)

Ape pun thanks pada En Abi yang membawa kitorang jalan-jalan ye.

Thursday, July 14, 2011

Bertukar Selera & Minat

Hari ni Misi I adalah nak masak spaghetti untuk En Abi.
Macamane Misi ni boleh timbul? Sebelum ni mana ada isu dia nak makan spaghetti kan?
Dia ni jenis tak suka western apatah lagi spaghetti.

Macamni, last Tuesday I dgn En Abi & my sister decide nak tengok wayang, but tak decide nak tengok cerita apa. Me & my sister memang tak nak tengok transformers, mcm-mcm la I bagi alasan kat En Abi, citer robot tu nanti mesti kecewakan I dgn my sis (sebab both of us tak follow sangat) Takut gak rugi duit je, sebab rata-rata review kata tak best. Tapi En Abi biasalah, kalau dia nak yang tu yang tu jugak la dia (same goes to our baju nikah - I yg kena mengalah tau! tp nasib baik dia pandai cover balik)

So at last I dgn my sister & En Abi pun tgk la citer di bawah ni dalam hati yang agak berat.

Optimus Prime yang menawan kalbu (ape kes malam tu mimpi dia ni?)

Tapi sebelum nak pegi tengok ni, mesti la nak kena isi perut dulu, sebabnya lepas balik kerja terus ke Ist Avenue. En Abi pulak dari Taiping lepas settle hal kedai terus ke Penang sebab nak amik I balik kerja. Sian tau dia, berkejar-kejar sampai tak sempat makan.

Then, pilih tempat makan pun dah amik masa nak decide, ye la En Abi kan tak makan western. 1st Avenue pulak full dengan western food. So, I decide makan kat Kenny Rogers sebab I ada voucher Kenny Rogers yang tak redeem lagi, alang-alangkan tak payah guna duit pun!

Masa pilih menu plak, I dgn my sis mmg terasa nak makan spaghetti. En Abi makan sandwiches je. Punyalah dia tak berapa nak makan. Pastu, masa makan mestilah bertukar-tukar rasa kan?
I pun bagi sikit spaghetti tu kat En Abi suh rasa, jual mahal u! Tak nak katanya...I kan degil, paksa jugak-jugak...then dia mengalah sebab I kata (ke ugut??) I dah ikut dia pegi tengok Transformers. The moment spaghetti tu masuk mulut dia, 'sedapppp' tu ayat pertama yang I dengar tau! (betul ke tak betul?)

At last bertukar pinggan, spaghetti tu dia conquer...nyesal I!

Abis makan, he said 'Yang, pasni masak spaghetti eh?' ( kalau tak setiap weekend tu mesti nasi yang dia mintak suh masak kan - actually sebab nak jimat duit, I memang selalu masak kan untuk En Abi tapi tengok lah tahap penat & busy macamane)

After dinner, its Movie time!

I dgn My sis memang dah mcm x berapa nak focus (duk bisik-bisik berdua) & En Abi muka excited tak bleh blah! jap senyum jap serius...tak faham!
Mula-mula 10 minutes tu, bosan lah...but after that I was excited gila sampai part Ironhide kena bunuh dgn Sentinel Prime tu I boleh nangis tau..macam tak percayakan?
Balik dari movie I kena perli dengan En Abi, takpe we all tied 1-1 sebab I dah suka Transformers dia plak dah suka Spaghetti.

Misi hari ni balik ni nak masak Spaghetti untuk En Abi, in exchanged En Abi bagi kat I Transformer 1 & 2. Nak tengok sampai abis.

Macam tak percaya je kami dah tukar minat ni :)

Guys, I smell the weekend, do you?



Spaghetti Bolognaise yang menawan hati En Abi
Pic sumber SINI

Tuesday, July 05, 2011

Futsal Fever & Georgetown Festival


He always smile at me & say spirit words to me


This is my big boss son - he said to me 'he is boy!'
Comel kan anak Korea ni, rambut lembut gila.


Waiting for the giving price ceremony

The manager team - Overweight & Out of Shape Team


The game


Kick the ball!

The Group Photo

After the game



DBA - Dell Beauties in Action

Last week another hectic week.
8.30am till 2.30pm I have Team building to attend, it was fun & first time ever the department having such program.

We have 10 Male groups & 4 Female groups.
So we have around 20 games to play. Memang sweating gila-gila la, sebab lama tak main futsal ni. Some of them memang tak biasa main but semua enjoy & really put effort to win the game.

In the end of the day is not about winning the competition but it is about us being in group & team spirit that we shows to others.


Then from 3.00pm till 6pm, I having a pilot run for heritage project for Georgetown Heritage Festival. This is for celebrating George Town World Heritage Site Celebration (click & LIKE this FB page to find out more) & you can go the Blog as well - Georgetown World Heritage Site

Who want to know more about Living Museum all about.
Come & join the program on 9th July 2011, I personally are the researcher & conduct number 5 program ~ Hj Othman Pillai & Son 2nd Hand Treasure Trades.

Contact GWHI to book your pass.