Tuesday, May 31, 2011

Half the Other Half

From Google


Its June coming!
I have few Do List in hand

Time running so fast. I didn't believe that its gonna be half year already
Oh! its like dream
'Kursus Kahwin' is Checked
2nd Level : Completed
3rd Level Coming in

Pray that I can do the best in this quarter ~ as my workplace tomorrow is our 1st day in Q2
Its really important before my performance review on Dec/Jan to meet Q4

I have a lot of things to share here, but my time is too constraint currently.
Hope that I can share it on the next June.
See ya!

Tuesday, May 17, 2011

Kelalaian Yang Sukar Dimaafkan


Mak aihhh...panjang tajuk...

I memang agak emo malam ni, sebab ada sekumpulan orang buat kelalaian yang pada I susah dimaafkan.

My ex classmate in high school, actually is 6 months in her pregnancy. She expecting a twin on last May, but unfortunately because of this group of staff in government hospital, ask her to come over & reduce water. So when she got there the doctor & the nurse helping her to reduce the water, when the water is nearly 1.5liter, my friend did ask, is it ok to stop now? but the doc/nurse said that its ok, so my friend was curious but just leave it la..ya la, doc/nurse is expert than us kan? So when it reach about 6 liter, my friend asked again, then the doc said, its ok...I got no experience, so my friend who got experience explained details about it. She said, max to reduce water is 1.5litre. Imagine if 6litre? A lot, right? What happen is, if more water they reduced so the chances for the mother to deliver is high. My friend deliver her 6 months babies on the same day, as we know 6 months babies have low potential to survive. Both twin, pass away after that.

Imagine if we were at her place? Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul.
To me this kind of kecuaian mmg unacceptable but we know that ALLAH knows better what is the best.

To Azliyana a.k.a kepot..wish u get well soon, I know berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul....tabahkan hati.....

Sunday, May 15, 2011

It's Hard To Be You?

Dear Sunday,

Why you bring Monday?

From,
Workers

I have hate-love relationship dengan Sunday, serius pagi-pagi memang suka gila, sebab hari tu hari ahad, tapi bila nak masuk jam 8pm jadi benci tau! cuma kadang-kadang je ada perasaan suka & tak sabar bila nak muncul hari isnin. Teruk kan penyakit tu?

I takde lah nak citer pasal hari isnin, selasa, rabu.....dan seterusnya, bak kata Awi Rafael,Aku menunggu dari Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday....

I nak citer pasal org yang suka cakap, 'its hard to be me'.....errrkkkkk, jap...wait a second, 'It's hard to you?'
'you compare to what?' 'patung? 'bunga? 'kipas angin? or 'sofa? (apeasal aku compare dengan sofa?)Jadi sofa susah apa, orang duduk kat atas dia hari-hari kan? terima je orang tu kecik ke besar ke, tinggi ke pendek ke.

Sorry lah, aku memang nak membebel malam ni, sebab aku bengang bila orang kata 'its hard to be me'. Aku percaya semua orang ada 'difficulties' masing-masing. Jadi orang miskin memanglah susahkan, nak fikir esok nak keja cari duit, nak bagi makan anak bini mcmane, jadi orang kaya pun susah, semua nak kena hati-hati, takut orang ambil kesempatan, nak kawan pun kena pilih-pilih gak, kang tak pasal-pasal orang tipu.

See? sape yang tak setuju dengan kenyataan I ni, sila jangan teruskan bacaan. Karang elok2 mood baik jadi moody plak. But whatever lah kan? blog aku aku punye suka...ada aku kesah? hahahaha...

Haih...tolonglah. Pada aku orang yang cakap macam tu, memang jenis tak pikir banyak. Ikut sedap hati je nak cakap, kalau nak praise diri sendiri, janganlah buat benda yang 'murah'. Hidup zaman dulu pun susah, zaman sekarang pun susah. Cuma mentaliti kita, cara kita aturkan hidup tu yang penting. Minta maaf ye, yang cakap ayat tu kat depan I, memang kena khutbahlah depan I. Kalau nak cakap ayat macam tu sila compare kan diri sendiri dengan benda-benda yang tak bernyawa, kalau bernyawa pun waima dengan ayam pun I tetap rasa tak releven. Ingat senang jadi ayam? kena kais tau baru jumpe makanan.

Nak praise diri sendiri tu satu hal, ayat paling tak boleh blah...'susah jadi I ni, ada je orang suka, dah lah semua yang suka I tu anak-anak orang berada' rasa macam nak lempang2 tak pada pelontar suara tu?

Pernah dengar, empathy & sympathy? Empathy is we tried to put ourselves to other people shoes. Kalau dalam lakonan, 'magic if', something like real happen to ourselves. Walaupun sedaya upaya kita cuba faham orang lain dengan CUBA meletakkan kita disituasi orang tu, percayalah...tak akan sama, sebab orang pun selalu kata 'cuba bayangkan kau kat tempat aku sekarang?' cuma boleh bayangkan je lah...rasa tentulah tak kan? Macamana dengan individu yang terpaksa nak bayangkan kesusahan orang lain tu pulak? susah juga kan? sebab dia mungkin terpaksa mengeluarkan ayat-ayat simpati yang berbaur ikhlas tapi belum tentu ikhlas, just nak 'cover' atau memang dia betul-betul simpati sebab sebelum ini dia juga pernah mengalami benda yang sama.

Apapun tak ada sesiapa pun yang tidak melalui perkara-perkara yang sukar, jadi budak kecik pun ada rintangannya. Belajar merangkak, berjalan....semuanya ada kesukaran, jadi hadapilah hidup ini dengan SENYUM, susah, sakit, ujian...semua itu dugaan hidup.

Ada yang kata, kalau jadi budak-budak kan senang, tak payah fikir banyak...haih, meh sini aku lempang!


Saturday, May 14, 2011

Sharing is Caring

Hi peeps,
Happy weekend. Apa plan untuk libur hujung minggu? I jap lagi dalam kul 9am ada Delta Training (tapi sampai sekarang berjaga lagi) hehehehe...

There is nothing special for this entry just wanna share about my finding. Sharing is caring kan?
I wanna to introduce you guys about this Vinegar or in malay Cuka, but this one is 'Cuka Manis'.
I don't want to talk much about it, but you can find more apa khasiatnya VINIGEN di bawah.

Right now Eu Yan Sang ada promotion, the price is RM49 for 2 bottles for normal flavor.


Just 1 table spoon per night, will help you to detox & have flawless skin

keep cold in your fridge


Mase I buat blogwalking I found my colleague in Dell pnye blog Puteri
Dia ni suka make up, So ada la entry pasal tips mekap. Ada pasal Stage promotion, but in first place masa I dgn Shuhada (another team mate) pegi Queensbay memang takde dalam senarai pun nak membeli barang make up.

But while waiting another friend to join us, we went for a window shopping. Tergerak nak masuk Stage.

So, hajat nak saving supaya tak membeli tu memang tak dapat ditahan.
Lihatlah hasil rembatan pecut I. Shuhada pun terikut sama.


Photo Pro Foundation (sesuai utk combination skin + oily skin) just RM18, normal price is RM68.
WonderLip - RM12
WonderLip Balm - RM18 normal price RM40

Grab it while the promotion still on.




This is the most thing yang I paling wonder.

Its something like a balm, apa yang menarik tentang benda ni ialah you can wear when you want go to bed. Its something like mask for your lips. Then, next morning you just peel it off the layer on your lips. Then it can renew your lips. Tips dari Nick (sales promoter yang baik hati) 10 minutes before wear it, you all letak kat fridge at the egg compartment.

Please noted this one is matte not glossy, you can apply it after applying the lipstick so its not going be so matte.

Happy Weekend you alls!

Enjoy This Video DELL Headquarters having Flash Mob with Emulex
Waiting them to reach DELL APCC Penang

Tuesday, May 10, 2011

Laketown Resort


Here is the place for my team building last weekend
Tiada apa yang menarik melainkan kepanasan cuaca yang mengigit kulit & kegilaan perwatakan manusia yang terpisah dari tugasan pejabat yang menghimpit otak pekerja-pekerja DELL setiap hari.

Mana taknya, bayangkan dalam dewan our Big Big Boss boleh main baling belon yang berisi air masa orang lain tgh concentrate dgr arahan dari our committee member. Gila-gila kan?

Tak termasuk lagi gelagat dia menyapu krim sun block.
But the most part yang I ter'speechless' mase lucky draw, he is lucky because draw his own name, 1st prize plak tu, but he giving in the chance to another people.

Apepun, serius I happy sangat dengan this teambuilding sebab selain mengeratkan silaturrahim antara staff, boleh gak tgk gelagat-gelagat bos bila diluar waktu pejabat.
Aktiviti yang menarik, menguji minda & membakar lemak!